Finnwatch wyjaśnia, że chodzi o korzystanie z pracy przymusowej w Brazylii skąd pozyskiwany jest cukier, a także niskie płace i korzystanie z pracy nieletnich na Madagaskarze, skąd sprowadzana jest wanilia.

Ponadto przy produkcji lodów wykorzystuje się olej palmowy, kakao i owoce tropikalne, których pozyskiwaniu również towarzyszy naruszanie praw człowieka.

Finnwatch sprawdził siedmiu producentów lodów w Finlandii i odkrył, że niektórzy z nich nie nadzorują w pełni swoich "łańcuchów produkcyjnych", ani nie wszyscy narzucają zobowiązania dotyczące zasad społecznej odpowiedzialności swoim dostawcom.

Producenci sprawdzani przez Finnwatch to Valio, Fazer, Froneri Finland, Danone, Jymy, Kolme Kaveria i Oatly.

Na pytania Finnwatch nie odpowiedzieli: General Mills (reprezentuje markę Häegen-Dazs w Finlandii) oraz Unilever (właściciel marek Ben & Jerry's i Ingman). Obie firmy tłumaczyły się, że miały zbyt mało czasu na udzielenie wyczerpujących odpowiedzi.

Froneri Finland i Valio przyznały, że w procesie produkcji kontrolują jedynie swoich bezpośrednich dostawców. Finnwatch zwraca uwagę, że generalne fińscy producenci pozostawiają sprawy związane z dbaniem o przestrzeganie praw człowieka swoim bezpośrednim dostawcom. Nieco dokładniej proces pozyskiwania składników do produkcji lodów monitorują Danone, Fazer, Jymy i Oatly, ale Finnwatch ustalił, że ich nadzór w tej kwestii "nie zawsze jest wystarczający".

Kolme Kaveria i Jymy ujawniły, że nie narzucają swoim dostawcom żadnych zobowiązań związanych z odpowiedzialnością społeczną biznesu.