Reklama

Lody o smaku świnki morskiej przebojem w Ekwadorze

Ekwadorska właścicielka lodziarni postanowiła zrobić coś innowacyjnego.

Aktualizacja: 09.10.2019 14:57 Publikacja: 09.10.2019 14:42

Lody o smaku świnki morskiej przebojem w Ekwadorze

Foto: Pexels

Kawia zwana również świnką morską jest tradycyjnym przysmakiem w Ekwadorze, Peru, Boliwii czy niektórych częściach Kolumbii. Mięso tego sympatycznego gryzonia przypomina w smaku, zdaniem smakoszy, kurczaka. W Ekwadorze kawia zazwyczaj serwowana jest z ziemniakami i sosem z orzeszków ziemnych. Ale przedsiębiorcza właścicielka lodziarni pod stolicą Ekwadoru Quito wpadła na pomysł, że mogą sprawdzić się lody o smaku świnki morskiej.

Czytaj także: Polacy rezygnują z mięsa 

María del Carmen Pilapana ma niewielką lodziarnię przy drodze z Quito do Sangoloqui. Lokal jest naprawdę malutki – to raptem dwa stoliki dla klientów, którzy chcą się uraczyć coraz bardziej sławnymi lodami. Na pomysł serwowania lodów o smaku świnki morskiej María del Carmen Pilapana wpadła na bezpłatnych kursach przedsiębiorczości, na które uczęszczała jako bezrobotna. To wtedy wymyśliła, że innowacyjnym pomysłem będą właśnie lody o smaku kawii.

Właścicielka lodziarni pod podstaw opracowała proces pozwalający jej na uzyskanie masy mięsnej będącej de facto koncentratem smaku świnki morskiej, którą można byłoby mieszać z mlekiem lub śmietaną by uzyskać po zamrożeniu konsystencję lodów. Pomysł okazał się być strzałem w dziesiątkę, choć nie wszyscy sądzili, że tak będzie. Kobieta opowiadała mediom, że jej rodzina sądziła, że ten smak lodów się po prostu nie sprzeda. Tymczasem stał się głównym produktem. Właścicielka co tydzień szykuje ilość pozwalającą się podzielić na 150 porcji lodów (porcja kosztuje równowartość 1 dolara). 

Lody o smaku świnki morskiej nie są jedynym specjałem lodziarni Maríi del Carmen Pilapany. W ofercie można znaleźć także lody o smaku żuka, które w swoim składzie mają też owoce i pieczarki, a pachną rzekomo mokrą ziemią.

Reklama
Reklama

Niezwykłe smaki lodów wcale nie są tak niezwyczajne – w Europie bez większych problemów dostaniemy lody o smaku mięsa (np. bekonu), a w Azji można znaleźć lody o smaku insektów. Niemniej większość konsumentów wciąż oczekuje, że lody będą po prostu słodkie.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama