Był to ósmy kolejny rok wzrostu w tym segmencie, po spadku po recesji i wszystko wskazuje na to, że zostanie zrealizowany cel 2,5 mld funtów na koniec bieżącego roku – zapowiada Soil Association, organizacja, która wydaje licencje na ekologiczne produkty i promuje ich produkcję.

Z rocznego raporty wynika, że Brytyjczycy wydają teraz średnio 200 mln funtów miesięcznie na ekologiczną żywność i napoje i jest takich zakupów o dwa więcej niż przed pięciu laty. W tradycyjnych sklepach spożywczych sprzedaż ekologicznej żywności wzrosła w minionym roku o 6,5 proc.

W supermarketach sprzedaż ekologicznej żywności też wzrosła w 2019 r. ale o 2,5 proc. Sprzedaż pozostałej żywności wzrosła w supermarketach jedynie o 0,2 proc., ale nadal dominuje ona na rynku, z roczną sprzedażą wartą 28 mld funtów.

Wśród największych na świecie rynków ekologicznej żywności Wielka Brytania zajmuje obecnie 9 miejsce, a rok wcześniej była na siódmym.