Ortodoksyjni miłośnicy pierogów mogą być przerażeni propozycjami dwóch lokalnych polskich kuchni z Detroit i okolic. Do swojej oferty dołączyły one bowiem pierogi sporządzone tak, jak robi się meksykańskie taco. Uformowane w kształt muszli ciasto pierogowe wypełniane jest różnymi dodatkami. Inspiracją dla obojga szefów kuchni, jak zauważa serwis DetroitNews, był internetowy szef Josh Elkin, który promuje różne połączenia kuchni świata.
Taco-pierogi pierwsza sporządziła Polish Village Cafe. Restauracja ta ma w ofercie spory wybór dań, przy których każdy Polak poczułby się swojsko – w menu można znaleźć gołąbki, mizerię czy flaczki. Jednak lokal już od jakiegoś czasu eksperymentuje z różnymi połączeniami – w kwietniu wprowadził pierogi w stylu pizzy, wypełnione pepperoni i mozzarellą. Teraz do oferty dorzucono taco-pierogi wypełnione kiełbasą, kiszoną kapustą, grillowaną cebulą i boczkiem. Wszystko to w cenie 4 dolarów za dwie sztuki.
Nieco inaczej do sprawy podeszła szefowa kuchni Erica Pietrzy z Pietrzyk Pierogi, który działa za równo jako stacjonarny lokal, jak i pop-up pojawiający się w różnych modnych miejscach Detroit. Jej taco-pieróg to już prawdziwa kuchnia Pol-Mex. Do kiełbasy, kapusty i śmietany dodała jalapeno, kolendrę i parę rodzajów sera. Całość wygląda naprawdę smakowicie.
Cóż, nie od dziś wiadomo, że dobre pierogi można zjeść praktycznie z dowolnym nadzieniem. Polskie pierogarnie też mają bogatą ofertę najróżniejszych smaków. Choć wersji taco, chyba jeszcze w Polsce nie ma.