Firma zajmująca się dostawami posiłków podaje, że w efekcie takiego zainteresowania konsumentów Polska jest drugim największym rynkiem pod względem zamówień potraw roślinnych w Europie.
Czytaj także: Producenci wędlin nie mają wyboru. Idą w wege
Odkąd kilka lat temu pojawiły się w Polsce pierwsze wegańskie restauracje, szybko zyskały rzeszę fanów i obecnie takie lokale znajdziemy we wszystkich zakątkach kraju.
W trakcie pandemii ponad 40 proc. Polaków zmieniło swoje zwyczaje żywieniowe, z czego co czwarty mieszkaniec ograniczył jedzenie mięsa oraz wprowadził jego roślinne zamienniki. Trend ten widoczny był też na platformie Uber Eats, w marcu liczba wyszukiwań dań wegańskich była o 31 proc. wyższa niż w styczniu br. Według danych Uber Eats w ciągu ostatnich 3 lat liczba zamówień dań kuchni roślinnej w Polsce wzrosła aż 5-krotnie, a sama Warszawa jest wymieniana jako jedno z miast, w którym fanom tej kuchni żyje się najlepiej.
Wzrost zainteresowania weganizmem są również doskonale widoczne w pozostałych częściach Europy. Od 2018 roku w Wielkiej Brytanii, która jest liderem pod względem liczby zamówień, wyszukiwania potraw wegańskich wzrosły blisko 5-krotnie, w Belgii 4-krotnie, a w Hiszpanii aż 15-krotnie.