Reklama
Rozwiń
Reklama

Producenci wędlin nie mają wyboru. Idą w wege

Niemiecka firma mięsna Rügenwalder Mühle podała, że w lipcu po raz pierwszy sprzedała więcej roślinnych zamienników niż zwykłego mięsa i wędlin.

Aktualizacja: 28.08.2020 18:23 Publikacja: 28.08.2020 18:11

Producenci wędlin nie mają wyboru. Idą w wege

Foto: Adobe Stock

Rodzinna firma z Bad Zwischenahn w Dolnej Saksonii rozpoczęła produkcję wegetariańskich zamienników mięsa i kiełbas dopiero w 2014 r., ale ogromne zmiany rynkowe jeszcze przyspieszyła pandemia koronawirusa. - Kryzys dodatkowo pobudził trend w kierunku świadomego odżywiania z wykorzystaniem roślinnych alternatyw mięsnych - mówi na łamach Handelsblatt Michael Hähnel, od stycznia prezes firmy. W pierwszej połowie roku Rügenwalder Mühle był w stanie zwiększyć sprzedaż wegetariańskich klopsików i mortadeli o 50 proc.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama