Reklama
Rozwiń

Producenci wędlin nie mają wyboru. Idą w wege

Niemiecka firma mięsna Rügenwalder Mühle podała, że w lipcu po raz pierwszy sprzedała więcej roślinnych zamienników niż zwykłego mięsa i wędlin.

Aktualizacja: 28.08.2020 18:23 Publikacja: 28.08.2020 18:11

Producenci wędlin nie mają wyboru. Idą w wege

Foto: Adobe Stock

Rodzinna firma z Bad Zwischenahn w Dolnej Saksonii rozpoczęła produkcję wegetariańskich zamienników mięsa i kiełbas dopiero w 2014 r., ale ogromne zmiany rynkowe jeszcze przyspieszyła pandemia koronawirusa. - Kryzys dodatkowo pobudził trend w kierunku świadomego odżywiania z wykorzystaniem roślinnych alternatyw mięsnych - mówi na łamach Handelsblatt Michael Hähnel, od stycznia prezes firmy. W pierwszej połowie roku Rügenwalder Mühle był w stanie zwiększyć sprzedaż wegetariańskich klopsików i mortadeli o 50 proc.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”