Hollandse geitenkaas chroniony w Unii

Typowy holenderski kozi ser może być od teraz produkowany jedynie w Holandii, po zarejestrowaniu go w Unii Europejskiej jako chronionej marki. Otrzymał taki sam status jak grecki feta i włoski parmezan

Publikacja: 12.05.2015 16:33

Hollandse geitenkaas chroniony w Unii

Foto: 123RF

Hollandse geitenkaas jest serem półtwardym przygotowywanym w podobny sposób co dobrze znany holenderski gouda, ale z mleka holenderskich białych kóz albo z ich krzyżówek.

W obecnym stanie rzeczy unijne nazwy chronione geograficznie obowiązują głównie w 28 krajach Unii, ale Bruksela dąży do objęcia ich ochroną także na innych rynkach. Debata o tym, czy nazwy feta mogą używać tylko greccy serowarzy wpłynęła na negocjacje umów o wolnym handlu Unii z USA I Kanadą, bo w obu tych krajach istnieje miejscowa odmiana "fety".

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem