Reklama

Hollandse geitenkaas chroniony w Unii

Typowy holenderski kozi ser może być od teraz produkowany jedynie w Holandii, po zarejestrowaniu go w Unii Europejskiej jako chronionej marki. Otrzymał taki sam status jak grecki feta i włoski parmezan

Publikacja: 12.05.2015 16:33

Hollandse geitenkaas chroniony w Unii

Foto: 123RF

Hollandse geitenkaas jest serem półtwardym przygotowywanym w podobny sposób co dobrze znany holenderski gouda, ale z mleka holenderskich białych kóz albo z ich krzyżówek.

W obecnym stanie rzeczy unijne nazwy chronione geograficznie obowiązują głównie w 28 krajach Unii, ale Bruksela dąży do objęcia ich ochroną także na innych rynkach. Debata o tym, czy nazwy feta mogą używać tylko greccy serowarzy wpłynęła na negocjacje umów o wolnym handlu Unii z USA I Kanadą, bo w obu tych krajach istnieje miejscowa odmiana "fety".

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama