Hollandse geitenkaas chroniony w Unii

Typowy holenderski kozi ser może być od teraz produkowany jedynie w Holandii, po zarejestrowaniu go w Unii Europejskiej jako chronionej marki. Otrzymał taki sam status jak grecki feta i włoski parmezan

Publikacja: 12.05.2015 16:33

Hollandse geitenkaas chroniony w Unii

Foto: 123RF

Hollandse geitenkaas jest serem półtwardym przygotowywanym w podobny sposób co dobrze znany holenderski gouda, ale z mleka holenderskich białych kóz albo z ich krzyżówek.

W obecnym stanie rzeczy unijne nazwy chronione geograficznie obowiązują głównie w 28 krajach Unii, ale Bruksela dąży do objęcia ich ochroną także na innych rynkach. Debata o tym, czy nazwy feta mogą używać tylko greccy serowarzy wpłynęła na negocjacje umów o wolnym handlu Unii z USA I Kanadą, bo w obu tych krajach istnieje miejscowa odmiana "fety".

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę