Mniej cukru w tej kampanii

Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego szacuje na podstawie dotychczasowego wzrostu buraków i przebiegu pogody, że produkcja cukru w naszym kraju w kampanii 2015/2016 nie przekroczy 1,6 mln ton

Aktualizacja: 31.07.2015 17:21 Publikacja: 31.07.2015 17:07

Mniej cukru w tej kampanii

Foto: Bloomberg

PAP

Według KZPBC, średni plon w kraju nie przekroczy 60 t/ha, a polaryzacja wyniesie około 17 proc. (zawartość cukru w burakach). Związek plantatorów jednocześnie zastrzega, że wiele jeszcze będzie zależało od pogody.

Dotychczas największe szkody na plantacjach wyrządziła susza, która od maja występuje na dość dużym obszarze – od Wielkopolski po województwo kujawsko-pomorskie i centralną Polskę. W tych rejonach nie należy liczyć na rekordowe plony buraków cukrowych w tym roku.

Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Polsce w tym roku oceniana jest na ok. 180 tys. ha. i jest o ok. 16 tys. ha mniejsza niż przed rokiem.

W Polsce buraki uprawia ok. 35 tys. plantatorów, a średnia powierzchnia uprawy wynosi nieco ponad 5 hektarów.

Krajowa kwota cukrowa wynosi 1 mln 405 tys. ton, co oznacza, że cukrownie wyprodukują cukier ponad przyznany limit. Nadwyżka cukru musi być wyeksportowana, zużyta na cele niekonsumpcyjne lub przeniesiona na następną kampanię.

W poprzedniej kampanii 2014/2015 cukrownie w Polsce wyprodukowały ok. 2 mln ton, a sezon wcześniej - 1,7 mln ton. W Polsce cukier wytwarza 18 cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. (7 cukrowni) oraz trzech niemieckich koncernów: Nordzucker Polska S.A.,(3) Pfeifer & Langen Polska S.A. (4) i Suedzucker Polska S.A. (5).

Krajowa konsumpcja cukru szacowana jest na 1 mln 630 tys. ton., co oznacza, że Polska musi importować ok. 200 tys. ton tego produktu rocznie.

Komisja Europejska zapowiedziała zniesienie od 2017 roku limitowania produkcji cukru u UE. Producenci m.in. słodyczy i napojów podkreślają, że dzięki temu będą mogli kupować jeszcze tańszy cukier z krajów pozaunijnych.

Na krajowym rynku cukru ceny zbytu utrzymują się na niskim poziomie, o czym decyduje duża podaż oraz niskie ceny światowe. Powodem jest duża podaż, co przekłada się na wysoki poziom zapasów końcowych, stanowiący ok. 43 proc. światowego zużycia.

W ubiegłym tygodniu ponownie nastąpiły spadki notowań cukru na giełdzie w Londynie i w Nowym Jorku. W skali roku notowania były niższe o odpowiednio ponad 22 proc. i ok. 33 proc. Głównymi powodami ostatnich przecen są słabnący real brazylijski, dobre wyniki w kampanii cukrowniczej w Brazylii, która jest pierwszym producentem tego surowca na świecie.

Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku