Reklama
Rozwiń

Wegańskie jogurty, lody i sery nowej kazeiny z Francji

Firma typu startup Standing Ovation z Paryża opracowała technologię produkcji wegańskiej kazeiny o smaku prawdziwego mleka, z której można robić jogurty, lody i sery - wegańskie, bez laktozy i z zawartością białka jak z prawdziwego mleka.

Publikacja: 26.12.2023 17:06

Wegańskie jogurty, lody i sery  nowej kazeiny z Francji

Wegańskie jogurty, lody i sery nowej kazeiny z Francji

Foto: Adobe Stock

Romain Chayot założył z partnerem trzy lata temu spółkę Standing Ovation w XIV dzielnicy p Paryża. Spółka wyprodukowała dotąd kilka kilogramów wegańskiej kazeiny, białka, nadającego mlecznym wyrobom smak i teksturę mleka, bez zawartości kropli mleka. Powstała z mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie, karmionych wodą, cukrem, solą i mineralnym azotem. Odpowiednie porcje tej kazeiny, wody, cukru, roślinnego tłuszczu i wapnia oraz enzymów dla wywołania fermentacji pozwolą stworzyć jogurty, lody i sery całkowicie wegańskie, bez laktozy — poinformował dziennik „La Tribune”.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni