Wegańskie jogurty, lody i sery nowej kazeiny z Francji

Firma typu startup Standing Ovation z Paryża opracowała technologię produkcji wegańskiej kazeiny o smaku prawdziwego mleka, z której można robić jogurty, lody i sery - wegańskie, bez laktozy i z zawartością białka jak z prawdziwego mleka.

Publikacja: 26.12.2023 17:06

Wegańskie jogurty, lody i sery  nowej kazeiny z Francji

Wegańskie jogurty, lody i sery nowej kazeiny z Francji

Foto: Adobe Stock

Romain Chayot założył z partnerem trzy lata temu spółkę Standing Ovation w XIV dzielnicy p Paryża. Spółka wyprodukowała dotąd kilka kilogramów wegańskiej kazeiny, białka, nadającego mlecznym wyrobom smak i teksturę mleka, bez zawartości kropli mleka. Powstała z mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie, karmionych wodą, cukrem, solą i mineralnym azotem. Odpowiednie porcje tej kazeiny, wody, cukru, roślinnego tłuszczu i wapnia oraz enzymów dla wywołania fermentacji pozwolą stworzyć jogurty, lody i sery całkowicie wegańskie, bez laktozy — poinformował dziennik „La Tribune”.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji