Reklama

Wegańskie jogurty, lody i sery nowej kazeiny z Francji

Firma typu startup Standing Ovation z Paryża opracowała technologię produkcji wegańskiej kazeiny o smaku prawdziwego mleka, z której można robić jogurty, lody i sery - wegańskie, bez laktozy i z zawartością białka jak z prawdziwego mleka.

Publikacja: 26.12.2023 17:06

Wegańskie jogurty, lody i sery  nowej kazeiny z Francji

Wegańskie jogurty, lody i sery nowej kazeiny z Francji

Foto: Adobe Stock

Romain Chayot założył z partnerem trzy lata temu spółkę Standing Ovation w XIV dzielnicy p Paryża. Spółka wyprodukowała dotąd kilka kilogramów wegańskiej kazeiny, białka, nadającego mlecznym wyrobom smak i teksturę mleka, bez zawartości kropli mleka. Powstała z mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie, karmionych wodą, cukrem, solą i mineralnym azotem. Odpowiednie porcje tej kazeiny, wody, cukru, roślinnego tłuszczu i wapnia oraz enzymów dla wywołania fermentacji pozwolą stworzyć jogurty, lody i sery całkowicie wegańskie, bez laktozy — poinformował dziennik „La Tribune”.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama