Reklama

Jeden słoiczek na głowę. Tak Francuzi walczą z brakami musztardy

Kryzys klimatyczny, wojna na Ukrainie i zamiłowanie Francuzów do musztardy dały w efekcie puste półki. Ale poprawa sytuacji już za rogiem.

Publikacja: 06.09.2022 14:39

Jeden słoiczek na głowę. Tak Francuzi walczą z brakami musztardy

Foto: Adobe Stock

Francja od dłuższego czasu zmaga się z dość zaskakującym kryzysem, jakim są braki musztardy. Produkt ten jest jednym z ulubionych dodatków do jedzenia we Francji i jego braki miały doprowadzać Francuzów niemal do paniki. Niedobory dotknęły wszystkich – od zwykłych konsumentów, po restauratorów.

Właściciel i szef kuchni restauracji La Régate w Bretanii Pierre Grandgirard opowiadał serwisowi France24, jak w maju musiał posunąć się do błagania w sklepie o sprzedanie mu więcej niż jednego słoiczka musztardy, a następnie proszenia w mediach społecznościowych o dosyłanie mu musztardy. W jego przypadku produkt ten jest niezwykle ważny, bo klienci jego restauracji potrzebują jej do steków i innych dań tak dużo, że miesięczne zapotrzebowanie to 5 kilogramów.

Francuskie sklepy z brakami walczyły racjonując sprzedaż, a Francuzi radzili sobie w najróżniejszy sposób. Jedni „oszukiwali” w sklepach krążąc od kasy do kasy, by za każdym razem kupić przysługujący im słoiczek musztardy, inni prosili znajomych jeżdżących za granicę o przywożenie musztardy z wojaży. Import musztardy z innych krajów dużo też pomagał, ale tu był drobny problem – Francuzi lubią inną musztardę niż reszta świata.

Czytaj więcej

Macron wzywa Francuzów do zmniejszenia zużycia energii o 10 proc.

Podstawą ulubionej musztardy Dijon są ziarna brązowej gorczycy, podczas gdy w Europie Środkowo-Wschodniej, gdzie również zjada się dużo musztardy, preferowane są musztardy z żółtej gorczycy. Tymczasem to właśnie zbiory brązowej gorczycy zostały najmocniej dotknięte suszami w kanadyjskich prowincjach Alberta i Saskatchewan, do których przeniosła się większość produkcji gorczycy. Z kolei francuskie pola padły ofiarą owadów wskutek łagodnej zimy. Tym samym wynikające z kryzysu klimatycznego susza w Kanadzie i ciepła zima we Francji zmniejszyły zbiory i wpłynęły na możliwości produkcyjne musztardy.

Reklama
Reklama

Na dostawy musztardy na francuski rynek wpłynęła w tym roku dodatkowo wojna między Rosją a Ukrainą. Oba walczące kraje są bowiem dużymi producentami żółtej gorczycy, a walki ograniczyły jej dostępność. Tym samym smakosze musztardy z Europy Środkowo-Wschodniej musieli szukać alternatyw dla łagodniejszych musztard i zwrócili się ku musztardom opartym na brązowej gorczycy, tym samym zwiększając ogólny popyt na nie i ograniczając ich podaż we Francji.

W efekcie musztarda stała się we Francji dobrem nieledwie luksusowym i trudno dostępnym. Ale na szczęście zapowiada się, że kryzys zbliża się do końca – kanadyjscy rolnicy zapowiadają zwiększenie produkcji, podobnie francuscy. Eksperci są zdania, że na koniec 2022 roku musztardy brakować już nie będzie i skończy się sprzedaż po jednym słoiku na głowę.

Francja od dłuższego czasu zmaga się z dość zaskakującym kryzysem, jakim są braki musztardy. Produkt ten jest jednym z ulubionych dodatków do jedzenia we Francji i jego braki miały doprowadzać Francuzów niemal do paniki. Niedobory dotknęły wszystkich – od zwykłych konsumentów, po restauratorów.

Właściciel i szef kuchni restauracji La Régate w Bretanii Pierre Grandgirard opowiadał serwisowi France24, jak w maju musiał posunąć się do błagania w sklepie o sprzedanie mu więcej niż jednego słoiczka musztardy, a następnie proszenia w mediach społecznościowych o dosyłanie mu musztardy. W jego przypadku produkt ten jest niezwykle ważny, bo klienci jego restauracji potrzebują jej do steków i innych dań tak dużo, że miesięczne zapotrzebowanie to 5 kilogramów.

Reklama
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama