Reklama
Rozwiń

Jeden słoiczek na głowę. Tak Francuzi walczą z brakami musztardy

Kryzys klimatyczny, wojna na Ukrainie i zamiłowanie Francuzów do musztardy dały w efekcie puste półki. Ale poprawa sytuacji już za rogiem.

Publikacja: 06.09.2022 14:39

Jeden słoiczek na głowę. Tak Francuzi walczą z brakami musztardy

Foto: Adobe Stock

Francja od dłuższego czasu zmaga się z dość zaskakującym kryzysem, jakim są braki musztardy. Produkt ten jest jednym z ulubionych dodatków do jedzenia we Francji i jego braki miały doprowadzać Francuzów niemal do paniki. Niedobory dotknęły wszystkich – od zwykłych konsumentów, po restauratorów.

Właściciel i szef kuchni restauracji La Régate w Bretanii Pierre Grandgirard opowiadał serwisowi France24, jak w maju musiał posunąć się do błagania w sklepie o sprzedanie mu więcej niż jednego słoiczka musztardy, a następnie proszenia w mediach społecznościowych o dosyłanie mu musztardy. W jego przypadku produkt ten jest niezwykle ważny, bo klienci jego restauracji potrzebują jej do steków i innych dań tak dużo, że miesięczne zapotrzebowanie to 5 kilogramów.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni