Reklama

Jemy więcej gęsiny, ale nadal dla jej producentów najważniejszy jest eksport

Polska jest czołowym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej. Większość tego mięsa kupują od nas Niemcy. Polacy dopiero idą w ślady zachodnich sąsiadów.

Aktualizacja: 08.11.2016 10:38 Publikacja: 08.11.2016 10:08

Polska jest czołowym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej

Polska jest czołowym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej

Foto: 123rf.com

W 2015 r. Polska wyeksportowała około 21 tys. ton mięsa – głównie mrożonego - oraz podrobów z gęsi. To o blisko 14 proc. w stosunku do poprzedniego roku i jedynie o 0,5 proc. mniej niż w rekordowym 2013 r. – podaje Bank BGŻ BNP Paribas za Eurostatem. Zdecydowana większość (86 proc.) eksportu polskiej gęsiny trafiła na rynek unijny. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy. W ubiegłym roku zaimportowali blisko 15 tys. t polskiej gęsiny, a eksport do tego kraju stanowił 71 proc. całkowitego eksportu gęsiny z Polski – informuje BGŻ BNP Paribas.

– Pomimo, że w pierwszym półroczu tego roku po raz pierwszy od wielu lat odnotowano mniejszy wolumen eksportu niż rok wcześniej, nie przesądza to jednak o tegorocznym poziomie eksportu gęsiny. Większość ubojów, a także eksportu, odbywa się w drugiej połowie roku - komentuje Magdalena Kowalewska, specjalista w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Jak dodaje, dane eksportowe zestawione z poziomem produkcji żywca gęsiego pokazują, że więcej tego gatunku mięsa pozostało na polskim rynku. Świadczyć to może o coraz większej popularności gęsiny wśród Polaków.

Szczyt sprzedażowy gęsiny przypada u nas na listopad. - Od kilku lat organizacje producentów gęsi zachęcają Polaków do spożywania tego gatunku mięsa zgodnie ze staropolskim przysłowiem na świętego Marcina dobra gęsina – mówi Magdalena Kowalewska. – Brakuje jednak jednoznacznych danych dotyczących konsumpcji gęsiny w Polsce. Szacuje się, że spożycie tego typu mięsa na jednego mieszkańca wciąż jest znikome i prawdopodobnie nie przekracza 30 g rocznie - dodaje.

Łączne Polacy zjadają w ciągu roku już niespełna 30 kg mięsa drobiowego. W sumie konsumpcja wszystkich gatunków mięsa sięga ok. 70 kg.

Reklama
Reklama

Hodowla piskląt gęsich od stycznia do sierpnia 2016 roku wyniosła 8 mln sztuk. Była o 9 proc. wyższa niż w takim samym okresie ubiegłego roku oraz o blisko jedną trzecią przekraczała średnią w latach 2011-2015 – wynika z danych GUS. To oznacza, że w drugiej połowie roku produkcja gęsiny będzie nawet o kilkanaście procent wyższa niż rok wcześniej.

BGŻ BNP Paribas zaznacza, że w tym roku rolnicy hodujący gęsi mogą liczyć na wyższe ceny niż w roku ubiegłym. Średnie ceny skupu gęsi tuczonych w październiku były o blisko 3 proc. wyższe niż w tym okresie ubiegłego roku i wyniosły około 7,50 zł za kg.

Szanse na dalszy rozwój produkcji i sprzedaży gęsiny daje, według branży, otwarcie się ostatnio Tajwanu na drób z Polski. Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw z naszego kraju.

Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama