Zmieniły się jednak kierunki eksportu. Polska sprzedaje do Niemiec duże ilości tańszego mięsa, zaś do Stanów Zjednoczonych produkty o wysokiej cenie jednostkowej, dzięki temu wartość tego eksportu jest największa – podaje Bank BGŻ BNP Paribas. Z powodu ASF Polska nie może natomiast sprzedawać od ponad dwóch lat mięsa wieprzowego do Rosji, Chin i Korei Płd.
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. Polska wyeksportowała 324,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego – wynika z danych Ministerstwa Finansów. To o 8 proc. więcej niż w 2015 r. oraz o 17,3 proc. powyżej wyniku z pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. W trzech pierwszych kwartałach 2013 r. za granicę trafiło 321,6 tys. ton nieprzetworzonej wieprzowiny z naszego kraju.
– Dzięki wyższej przeciętnej cenie jednostkowej, wartość eksportu wieprzowiny wzrosła w stosunku do ubiegłego roku o 11,4 proc. i wyniosła 575,7 mln euro. Była ona też większa niż w trzech pierwszych kwartałach 2014 r., kiedy to Polska wyeksportowała wieprzowinę o wartości 523,4 mln euro – komentuje Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
– Jednak, mimo większego wolumenu eksportu, jego wartość w bieżącym roku jest wciąż niższa niż w analogicznym okresie 2013 r., kiedy to sprzedaliśmy za granicę mięso warte 665,8 mln euro – dodaje.
Istotne zmiany następują w kierunkach eksportu. O ile w pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 r. najwięcej wieprzowiny Polska sprzedała do Chin (36,6 tys. t), to w porównywalnym okresie w kolejnych trzech latach najwięcej mięsa wieprzowego eksportowaliśmy do Włoch. W 2016 r. trafiło tam 43,7 tys. t wieprzowiny, czyli ponad 13 proc. całego eksportu. Na drugim miejscu w latach 2014-2016 plasowały się Niemcy. W 2016 r. na trzecim miejscu znalazł się Hongkong, na czwartym Stany Zjednoczone, a na piątym Czechy.