Reklama

Kakao tanieje, czekolada świateczna będzie tańsza

Cena surowego kakao spadła na amerykańskim rynku towarowym do poziomu najniższego od połowy 2013 roku. Świąteczna czekolada będzie więc tańsza.

Aktualizacja: 17.12.2016 16:01 Publikacja: 17.12.2016 15:29

Kakao tanieje, czekolada świateczna będzie tańsza

Foto: 123rf.com

Za tonę kakao na rynku amerykańskim trzeba zapłacić około 2250 dolarów, podczas gdy jeszcze pod koniec 2015 roku cena tony kakao sięgnęła niemal 3400 dolarów. Według analityków Citigroup to najniższa cena ziarna kakaowego od sześciu lat.

Niska cena kakao wynika z większej podaży ziaren kakaowca. W tym roku zbiory będą też znacznie lepsze niż w ostatnich latach, głównie dzięki idealnym warunkom do uprawy kakaowca w Afryce Zachodniej, głównie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest największym producentem kakao na świecie. Roczne zbiory wzrosną w tym kraju o 49 proc. - prognozują analitycy.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama