Kakao tanieje, czekolada świateczna będzie tańsza

Cena surowego kakao spadła na amerykańskim rynku towarowym do poziomu najniższego od połowy 2013 roku. Świąteczna czekolada będzie więc tańsza.

Aktualizacja: 17.12.2016 16:01 Publikacja: 17.12.2016 15:29

Kakao tanieje, czekolada świateczna będzie tańsza

Foto: 123rf.com

Za tonę kakao na rynku amerykańskim trzeba zapłacić około 2250 dolarów, podczas gdy jeszcze pod koniec 2015 roku cena tony kakao sięgnęła niemal 3400 dolarów. Według analityków Citigroup to najniższa cena ziarna kakaowego od sześciu lat.

Niska cena kakao wynika z większej podaży ziaren kakaowca. W tym roku zbiory będą też znacznie lepsze niż w ostatnich latach, głównie dzięki idealnym warunkom do uprawy kakaowca w Afryce Zachodniej, głównie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest największym producentem kakao na świecie. Roczne zbiory wzrosną w tym kraju o 49 proc. - prognozują analitycy.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Subskrybuj
gazeta
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem