Aktualizacja: 15.02.2019 13:59 Publikacja: 15.02.2019 12:10
Foto: www.maxpixel.net
Związek rolników Coldiretti we współpracy z Instytutem Badań Politycznych Ekonomicznych i Społecznych przygotował raport o podrabianiu żywności we Włoszech. Zatytułowany znacząco „Agromafie” dokument wykazuje, że fałszowanie żywności to olbrzymi problem na Półwyspie Apenińskim. Raport oparty jest o rezultaty śledztw prowadzonych przez wyspecjalizowane służby do walki z przestępstwami w produkcji i handlu żywnością.
Według raportu Coldiretti w 2018 roku o 59 proc. wzrosła liczba wykrytych przestępstw związanych z fałszowaniem żywności, informuje Agenzia Giornalistica il Velino za raportem „Agromafie”. We Włoszech fałszowane jest wszystko – od oliwy, poprzez sztucznie wybielaną mozzarellę czy mięso z nielegalnego uboju aż po chemicznie odświeżane ryby. Podrabiany jest nawet miód. Łączne obroty organizacji przestępczych wprowadzających do obrotu fałszowaną żywność szacowane są na 24 mld euro rocznie.
Węgierskie embargo na polskie mięso stało się niewygodnym tematem przerzucanym między resortami rolnictwa i MSZ....
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas