Reklama

We Włoszech żywność fałszowana jest na potęgę

O 59 procent wzrosła liczba wykrytych przypadków fałszowania żywności we Włoszech.

Aktualizacja: 15.02.2019 13:59 Publikacja: 15.02.2019 12:10

We Włoszech żywność fałszowana jest na potęgę

Foto: www.maxpixel.net

Związek rolników Coldiretti we współpracy z Instytutem Badań Politycznych Ekonomicznych i Społecznych przygotował raport o podrabianiu żywności we Włoszech. Zatytułowany znacząco „Agromafie” dokument wykazuje, że fałszowanie żywności to olbrzymi problem na Półwyspie Apenińskim. Raport oparty jest o rezultaty śledztw prowadzonych przez wyspecjalizowane służby do walki z przestępstwami w produkcji i handlu żywnością.

Według raportu Coldiretti w 2018 roku o 59 proc. wzrosła liczba wykrytych przestępstw związanych z fałszowaniem żywności, informuje Agenzia Giornalistica il Velino za raportem „Agromafie”. We Włoszech fałszowane jest wszystko – od oliwy, poprzez sztucznie wybielaną mozzarellę czy mięso z nielegalnego uboju aż po chemicznie odświeżane ryby. Podrabiany jest nawet miód. Łączne obroty organizacji przestępczych wprowadzających do obrotu fałszowaną żywność szacowane są na 24 mld euro rocznie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama