We Włoszech żywność fałszowana jest na potęgę

O 59 procent wzrosła liczba wykrytych przypadków fałszowania żywności we Włoszech.

Aktualizacja: 15.02.2019 13:59 Publikacja: 15.02.2019 12:10

We Włoszech żywność fałszowana jest na potęgę

Foto: www.maxpixel.net

Związek rolników Coldiretti we współpracy z Instytutem Badań Politycznych Ekonomicznych i Społecznych przygotował raport o podrabianiu żywności we Włoszech. Zatytułowany znacząco „Agromafie” dokument wykazuje, że fałszowanie żywności to olbrzymi problem na Półwyspie Apenińskim. Raport oparty jest o rezultaty śledztw prowadzonych przez wyspecjalizowane służby do walki z przestępstwami w produkcji i handlu żywnością.

Według raportu Coldiretti w 2018 roku o 59 proc. wzrosła liczba wykrytych przestępstw związanych z fałszowaniem żywności, informuje Agenzia Giornalistica il Velino za raportem „Agromafie”. We Włoszech fałszowane jest wszystko – od oliwy, poprzez sztucznie wybielaną mozzarellę czy mięso z nielegalnego uboju aż po chemicznie odświeżane ryby. Podrabiany jest nawet miód. Łączne obroty organizacji przestępczych wprowadzających do obrotu fałszowaną żywność szacowane są na 24 mld euro rocznie.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników