Reklama

We Włoszech żywność fałszowana jest na potęgę

O 59 procent wzrosła liczba wykrytych przypadków fałszowania żywności we Włoszech.

Aktualizacja: 15.02.2019 13:59 Publikacja: 15.02.2019 12:10

We Włoszech żywność fałszowana jest na potęgę

Foto: www.maxpixel.net

Związek rolników Coldiretti we współpracy z Instytutem Badań Politycznych Ekonomicznych i Społecznych przygotował raport o podrabianiu żywności we Włoszech. Zatytułowany znacząco „Agromafie” dokument wykazuje, że fałszowanie żywności to olbrzymi problem na Półwyspie Apenińskim. Raport oparty jest o rezultaty śledztw prowadzonych przez wyspecjalizowane służby do walki z przestępstwami w produkcji i handlu żywnością.

Według raportu Coldiretti w 2018 roku o 59 proc. wzrosła liczba wykrytych przestępstw związanych z fałszowaniem żywności, informuje Agenzia Giornalistica il Velino za raportem „Agromafie”. We Włoszech fałszowane jest wszystko – od oliwy, poprzez sztucznie wybielaną mozzarellę czy mięso z nielegalnego uboju aż po chemicznie odświeżane ryby. Podrabiany jest nawet miód. Łączne obroty organizacji przestępczych wprowadzających do obrotu fałszowaną żywność szacowane są na 24 mld euro rocznie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama