Dzięki nowej inwestycji w rozbudowę zakładu w Straduni koło Opola firma zwiększy swoje możliwości technologiczne i produkcyjne. Koncern GoodMills Group, którego roczny obrót wynosi 1 mld euro, znajduje się w czołówce najważniejszych producentów mąk na świecie oraz zajmuje pozycję lidera na rynku europejskim. Inwestor posiadający 25 młynów w 7 krajach, których łączny roczny przemiał wynosi blisko 3 mln ton, planuje jeszcze bardziej wzmocnić pozycję swojej spółki w Polsce. - W ostatnich latach nasza firma zwiększyła produkcję kilkukrotnie, osiągając poziom blisko 600 tys. ton przemiału i pozycję lidera na rynku. Stabilne wyniki finansowe tylko przyspieszyły decyzje dotyczące kolejnych inwestycji – mówi prezes GoodMills Polska, Piotr Piąstka.
Nowa inwestycja obejmuje rozbudowę zakładu w Straduni o nową linię produkcyjną, której obecna zdolność przemiałowa to 300 ton na dobę. Dzięki rozbudowie całkowita wydajność fabryki wzrośnie do 750 ton na dobę. W rezultacie będzie ona jednym z największych zakładów produkcyjnych w Polsce. Inwestycja warta 50 mln zł, która ma zakończyć się w IV kwartale 2016 roku, zakłada również rozbudowę istniejącego elewatora zbożowego o kolejne 12 tys. ton. Firma planuje też zwiększyć nakłady na szkolenia dla pracowników, aby podnosić ich kwalifikacje i rozwijać nowe kompetencje.
Jest to pierwsza na taką skalę, ale nie jedyna inwestycja koncernu w Polsce. W lipcu 2014 roku zakończyła się rozbudowa jednego z czterech zakładów - Młyna Kamionka w Dużej Cerkwicy w województwie kujawsko-pomorskim, która kosztowała 25 mln zł. Dzięki niej ponad dwukrotnie zwiększono wydajność zakładu i asortyment produkowanych mąk, a także pojemność dotychczas użytkowanych silosów.
GoodMills Polska jest kluczowym producentem w segmencie produktów pochodzących z przemiału zbóż. W Polsce istnieje od 1999 roku i posiada 4 młyny (Stradunia, Kamionka, Grodzisk Wlkp., Kutno) o łącznym przemiale rocznym blisko 600 tysięcy ton. Wszystkie młyny pracują w technologii szwajcarskiej firmy B?hler – lidera w rozwiązaniach dla przemysłu młynarskiego.