Reklama

Blisko 530 win zgłoszono na konkurs Galicja Vitis 2016

Tegoroczny Konkurs Win Galicja Vitis 2016 cieszy się sporym zainteresowaniem wśród europejskich winiarzy. Ocenianych będzie blisko 530 win z kilkunastu krajów; w tym ponad 100 z Polski.

Aktualizacja: 14.06.2016 08:20 Publikacja: 14.06.2016 07:53

Blisko 530 win zgłoszono na konkurs Galicja Vitis 2016

Foto: Bloomberg

"Przez dwa dni wina oceniać będzie międzynarodowe jury doświadczonych degustatorów i enologów ze Słowacji, Czech, Węgier, Rosji i Polski. Do konkursu zgłoszono wina z kilkunastu krajów m.in. Słowacji, Czech, Węgier, Niemiec, Austrii, Włoch, Francji, Słowenii, Chorwacji" - powiedziała PAP prezes Fundacji "Galicja Vitis" Ewa Wawro.

Wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik. Jurorzy degustować będą dziennie ok. 50 win. Konkurs odbędzie się 16-17 czerwca w Łańcucie (Podkarpackie

Jednym z głównych celów konkursu jest promocja kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi.

"Dla polskich winiarzy impreza jest dobrym sprawdzianem pokazującym, jak rodzime wina wypadają na tle win ze starych krajów winiarskich. Zdobywane przez nich od kilku lat medale za polskie wina na międzynarodowych konkursach pokazują, że mogą śmiało z nimi konkurować" – zauważyła Wawro.

Zgłoszone do konkursu wino może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują wina, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 85, srebrny 82, a brązowy 80 pkt.

Reklama
Reklama

Medale przyznaje się w ośmiu kategoriach podstawowych: wina białe, różowe, czerwone, półmusujące i musujące, białe uzyskane z ciemnych odmian winogron, białe wyrabiane przy zastosowaniu specjalnych technologii, naturalnie słodkie i likierowe oraz 16 podkategoriach uwzględniających zawartość cukru w winie.

Organizatorem konkursu jest Fundacja na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis"; patronat honorowy objął Marszałek Województwa Podkarpackiego.

Organizacje skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad tysiąc winiarzy, w tym ok. 150 legalnie sprzedających wino.

Na Podkarpaciu istnieje blisko 150 winnic; liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie uprawia się winorośl w sumie na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu; w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku; pierwsza winnica powstała wtedy w Jaśle.

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama