Whisky w kapsułkach? Znany producent nie potrzebuje już butelek

- Bez lodu, bez mieszadełka, bez szkła - tak szkocki producent whisky opisuje swój najnowszy produkt: whisky w kapsułkach, łudząco podobnych do kapsułek z płynem do prania.

Aktualizacja: 06.10.2019 10:18 Publikacja: 06.10.2019 09:41

Whisky w kapsułkach? Znany producent nie potrzebuje już butelek

Foto: Adobe Stock

ula

The Glenlivet właśnie pokazał swoją "Capsule Collection" na londyńskich targach nowości z branży alkoholowej Cocktail Week - pisze CNN.

Alkohol zamknięty jest w żelowym, jadalnym opakowaniu. Wystarczy włożyć kapsułkę do ust i przegryźć ją. Jedna kapsułka, to jeden łyk whisky. Każda kapsułka ma pojemność 23 ml. I mają trzy różne rodzaje smaków.

Cześć potencjalnych użytkowników jest jednak sceptyczna. Twierdzą, że kapsułki za bardzo przypominają im te z płynem do prania, a whisky od stuleci istnieje po to, by ją pić powoli i małymi łykami. Część komentatorów akcji promocyjnej w mediach społecznościowych, twierdzi, że nowy produkt The Glenlivet wygląda jak jello shots, czyli galaretkowe shoty.

Brytyjska prasa przypomniała przy tej okazji niebezpieczną modę z portali społecznościowych z lata 2017-2018, kiedy to ludzie podejmowali wyzwanie i zjadali żelowe kapsułki do prania.

Pomysłodawcą i twórcą kapsułek z whisky jest firma Notpla, zajmująca się opracowywaniem nowych koncepcji dla firm z branży spożywczej, w tym jadalnych, ekologicznych opakowań produktów żywnościowych. Podczas tegorocznego Maratonu Londyńskiego uczestnikom rozdawano podobne kapsułki Notpla, ale wypełnione popularnym gazowanym napojem izotonicznym Lucozade.

Kapsułki dla The Glenlivet powstały z jadalnych glonów morskich. Są robione w trzech smakach: Citrus (cytrus), Wood (drewno) i Spice (przyprawy), które opracowali Alex Kratena i Monica Berg - współwłaściciele znanego londyńskiego baru Tayer + Elementary. Kapsułek można próbować na targach London Cocktail Week do 13 października tego roku.

The Glenlivet, to znana destylarnia single malt whisky, znajdująca się w miejscowości Drumin w Szkocji. Jest najstarszą legalnie działającą destylarnią w rejonie Speyside. Została założona w 1824 i od tego czasu działa niemal bez przerwy. Obecnie zakład należy do francuskiego producenta alkoholi, firmy Pernod Ricard.

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego