Reklama
Rozwiń

Producenci żywności chcą promować się w internecie

Ponad 80 proc. firm spożywczych planuje zwiększyć swoją aktywność promocyjną w sieci w latach 2016 – 2020. Skupiać się chcę głównie na mediach społecznościowych – wynika z raportu PromocjaŻywności.pl przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

Publikacja: 26.10.2016 12:18

Producenci żywności chcą promować się w internecie

Foto: 123rf.com

Polskie firmy spożywcze nie szczędzą wydatków na promocję, która – jak zauważa BGŻ BNP Paribas – z racji zmęczeniem konsumentów nadmiarem komunikatów marketingowych jest coraz trudniejsza. Jeszcze w 2010 roku wydatki firm spożywczych na promocję stanowiły 1,3 proc. ich łącznych kosztów. W 2015 roku było to 2,9 proc.

Nadal najbardziej popularnym kanałem promocji na rynku żywności są targi. Tuż za nimi plasuje się już jednak internet. I to właśnie on w ostatnich pięciu latach najbardziej zyskał na znaczeniu. Z ankiety BGŻ BNP Paribas wynika, że jeszcze w 2010 r. 60 proc. ankietowanych deklarowało, że internet nie ma znaczenia w promocji żywności. W 2015 r. odsetek ten wynosił już tylko 10 proc.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni