Reklama

Unia chce obniżyć akcyzę dla drobnych producentów alkoholu

Komisja Europejska w ramach rewizji dotychczasowych przepisów o podatkach akcyzowych proponuje m.in. obniżenie stawek dla drobnych producentów napojów alkoholowych, np. browarów rzemieślniczych, oraz wprowadzenie przejrzystych regulacji dla denaturatu.

Publikacja: 28.10.2016 19:02

Unia chce obniżyć akcyzę dla drobnych producentów alkoholu

Foto: 123RF

Urzędnicy KE uważają, że obecne przepisy UE dotyczące podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych są mało przejrzyste i przestarzałe. Przyjęta w 1992 r. dyrektywa Rady UE określająca m.in. poszczególne rodzaje wyrobów alkoholowych i wyznaczająca dla nich minimalny poziom wysokości podatku akcyzowego (kraje członkowskie mają prawo wprowadzić wyższe stawki akcyzy zgodnie z własną polityką fiskalną) nie była nigdy nowelizowana.

W piątek Komisja Europejska przedstawiła raport dotyczący skuteczności obecnych regulacji wraz z listą proponowanych poprawek. KE chce m.in. wspierać drobnych przedsiębiorców zajmujących się produkcją alkoholu. Aby to osiągnąć urzędnicy proponują m.in. obniżenie podatku akcyzowego oraz wprowadzenie ulg podatkowych na napoje produkowane np. przez małe, niezależne browary, winiarnie czy małe gorzelnie. Możliwość obniżenia akcyzy odnosiłaby się także do niektórych produktów o charakterze regionalnym lub tradycyjnym.

KE podkreśla, że zastosowanie niższego podatku akcyzowego od tych produktów nie zakłóci konkurencji na rynku wewnętrznym, ponieważ produkcja taka jest ograniczona i ma z reguły niewielki zasięg. Urzędnicy chcą ponadto zezwolić państwom członkowskim na zwalnianie z podatku akcyzowego alkoholi domowego wyrobu, które nie są produkowane w celach handlowych.

KE podkreśla także konieczność wprowadzenia przejrzystych przepisów dotyczących alkoholu denaturowanego. Alkohol ten nie jest przeznaczony do spożycia, ale traktowany jako środek gospodarczy (stosowany np. jako środek do dezynfekcji w szpitalach, laboratoriach czy aptekach) i z racji tego zwolniony jest z akcyzy. Urzędnicy zauważyli jednak, że brak kontroli nad produkcją i dystrybucją denaturatu może prowadzić do nadużyć, ponieważ denaturat bywa wykorzystywany do produkcji niebezpiecznych dla zdrowia podróbek napojów alkoholowych. Tym bardziej, że jako środek do użytku gospodarczego sprzedawany jest taniej od wyrobów spirytusowych.

Raport Komisji Europejskiej poprzedzony został konsultacjami społecznymi, które trwały ponad rok i zakończyły się w lipcu br. Brali w nich udział przede wszystkim przedsiębiorcy, producenci napojów alkoholowych i dystrybutorzy.

Reklama
Reklama

Rekomendacje KE zostały teraz przekazane państwom członkowskim. Te zadecydują, czy chcą zaproponowanych zmian w dyrektywie. Jeśli tak, Komisja Europejska podejmie prace nad zmianą dotychczasowej legislacji.

Urzędnicy KE uważają, że obecne przepisy UE dotyczące podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych są mało przejrzyste i przestarzałe. Przyjęta w 1992 r. dyrektywa Rady UE określająca m.in. poszczególne rodzaje wyrobów alkoholowych i wyznaczająca dla nich minimalny poziom wysokości podatku akcyzowego (kraje członkowskie mają prawo wprowadzić wyższe stawki akcyzy zgodnie z własną polityką fiskalną) nie była nigdy nowelizowana.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama