Reklama
Rozwiń

Szwajcarski ementaler ma poważne kłopoty. Spada produkcja

Legendarny szwajcarski ser ma kłopoty. Spada produkcja a producenci proszą o pomoc polityków

Aktualizacja: 26.11.2016 16:24 Publikacja: 26.11.2016 15:27

Od 2012 roku produkcja ementalera spadła o połowę. Wszystko przez unijny rynek, na którym szwajcarski ser nie jest w stanie sprostać konkurencji.

Według rządowych danych produkcja ementalera sukcesywnie spada od 2012 roku - w 2013 roku 11,6 proc., 2014 o 22,6 proc. a w 2015 o 28 proc. Od 2012 roku produkcja spadła o połowę. Według organizacji branżowej Emmentaler Schweiz (ES) w Szwajcarii sprzedaż jest na niezmienionym poziomie, podobnie jak eksport poza Europę. Problemem jest unijny rynek.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni