Reklama

Opłacalna praca norweskich dzieci - wycinanie języków dorsza

Języki dorsza w mącznej panierce, smażone z ziołami (bazylia, mięta, oregano) to jedna z ulubionych potraw Norwegów, popularna także na świecie. Rokrocznie w tym kraju pozyskuje się ok. 80 ton tego delikatesu.

Aktualizacja: 20.04.2021 14:13 Publikacja: 20.04.2021 13:55

Opłacalna praca norweskich dzieci - wycinanie języków dorsza

Foto: AdobeStock

—To najlepsza część ryby — uważa Jan-Erik Indrestrand z Fiskarlaget, norweskiego stowarzyszenia rybaków. Nie mówi jednak, że pozyskiwaniem tego delikatesu tradycyjnie już zajmują się dzieci. Bo jest to dla niego oczywiste — pisze „The Economist”. W Norwegii taka właśnie praca dzieci nie jest niczym nadzwyczajnym. I wykonywały ją „od zawsze” przez 4 miesiące od stycznia do kwietnia.

Eva Kirkesather, która pracuje w morskim instytucie badawczym, pamięta, że kiedy była jeszcze mała w zespołach zajmujących się wycinaniem rybich języków, głównie dorszy, zajmowali się jej rówieśnicy i głównie chłopcy. I ona sama bardzo im tego zazdrościła. Teraz cieszy się, że tradycja nie zanikła, bo niedawno widziała babcię z wnuczką sprzedające dorszowe języki z bagażnika samochodu. Kosztowały po 100 koron za kilogram.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Praca
Tradycyjna kariera traci blask. Na czym dziś zależy pracownikom?
Praca
InPost stawia na rozwój menedżerek
Praca
Sportowe wakacje zapracowanych Polaków
Praca
Na sen poświęcamy więcej czasu niż na pracę zawodową? Nowe dane GUS
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Praca
Wojna handlowa Donalda Trumpa hamuje wzrost zatrudnienia na świecie
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama