Ukraina bliżej Unii Europejskiej. Jest stanowisko Komisji Europejskiej

Komisja Europejska zarekomendowała w środę, aby Ukraina została zaproszona do rozpoczęcia rozmów członkowskich, gdy tylko spełni dokończy reformy w kluczowych obszarach.

Publikacja: 08.11.2023 13:56

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski

Foto: AFP

"Komisja Europejska zaleca, aby Rada Unii Europejskiej rozpoczęła negocjacje akcesyjne z Ukrainą" - stwierdziła Komisja Europejska w sprawozdaniu ze stanu przygotowań Ukrainy do członkostwa w UE.

Komisja dodała, że rozmowy powinny zostać formalnie rozpoczęte, gdy władze w Kijowie spełnią pozostałe warunki dotyczące m.in. walki z korupcją, przyjęciem ustawy o lobbingu zgodnej ze standardami UE i wzmocnieniem mechanizmów ochrony mniejszości narodowych.

Ukraina jedną nogą w Unii Europejskiej

Rekomendacja Komisji Europejskiej jest ważnym kamieniem milowym na drodze Ukrainy do integracji z Zachodem. Po raz pierwszy Unia Europejska będzie negocjować z państwem, które jest w stanie wojny.

Oczekuje się, że przywódcy UE zdecydują, czy przyjąć zalecenie Komisji na szczycie w grudniu.

Ukraina w Unii Europejskiej. Do spełnienia zobowiązania

Komisja Europejska wydała podobną rekomendację dla sąsiadującej z Ukrainą Mołdawii. Stwierdziła również, że Gruzja powinna otrzymać status kandydata do członkostwa po spełnieniu określonych warunków.

Jędrzej Bielecki: Ile warta jest Ukraina dla Polski, pokaże sprawa akcesji Kijowa do UE

W ocenie KE, Unia powinna rozpocząć rozmowy członkowskie z Bośnią i Hercegowiną "po osiągnięciu niezbędnego stopnia zgodności z kryteriami członkostwa".

Ukraina w lutym 2022 roku wystąpiła o członkostwo w Unii Europejskiej. W czerwcu ubiegłego roku uzyskała status kraju kandydującego.

Ursula von der Leyen w Kijowie

W ubiegłym tygodniu do stolicy Ukrainy udała się przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen. Sugerowała, że KE zaleci rozpoczęcie rokowań akcesyjnych z Kijowiem.

– Jestem przekonana, że możecie osiągnąć wasz ambitny cel, jakim jest to, aby jeszcze w tym roku zapadła historyczna decyzja o otwarciu rokowań członkowskich – oświadczyła w przemówieniu w ukraińskiej Radzie Najwyższej.

Ukraina jedną nogą w Unii Europejskiej

Warunkiem zielonego światła Komisji Europejskiej było wprowadzenie przez ukraińskie władze siedmiu kluczowych ustaw, w tym dotyczących korupcji, wolności mediów czy wymiaru sprawiedliwości. Ostatnią z nich, która ma gwarantować prawa mniejszości narodowych (poza rosyjską), Zełenski podpisał tuż przed przyjazdem von der Leyen.

Polityka
Rozszerzenie UE w polu zainteresowania nowego polskiego komisarza
Kamala Harris na prezydenta USA? Barack Obama przerwał milczenie
Polityka
Unia Europejska przekaże Ukrainie zyski z zamrożonych aktywów Rosji. Ursula von der Leyen: Nie ma lepszego symbolu
Polityka
Mariusz Kamiński w europarlamencie. „Panie komisarzu, pan jest głuchy i ślepy?”
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Polityka
Nigeryjski pomysł na protesty. Policja konfiskuje opony w całym kraju