Ukraina bliżej Unii Europejskiej. Jest stanowisko Komisji Europejskiej

Komisja Europejska zarekomendowała w środę, aby Ukraina została zaproszona do rozpoczęcia rozmów członkowskich, gdy tylko spełni dokończy reformy w kluczowych obszarach.

Publikacja: 08.11.2023 13:56

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski

Foto: AFP

"Komisja Europejska zaleca, aby Rada Unii Europejskiej rozpoczęła negocjacje akcesyjne z Ukrainą" - stwierdziła Komisja Europejska w sprawozdaniu ze stanu przygotowań Ukrainy do członkostwa w UE.

Komisja dodała, że rozmowy powinny zostać formalnie rozpoczęte, gdy władze w Kijowie spełnią pozostałe warunki dotyczące m.in. walki z korupcją, przyjęciem ustawy o lobbingu zgodnej ze standardami UE i wzmocnieniem mechanizmów ochrony mniejszości narodowych.

Ukraina jedną nogą w Unii Europejskiej

Rekomendacja Komisji Europejskiej jest ważnym kamieniem milowym na drodze Ukrainy do integracji z Zachodem. Po raz pierwszy Unia Europejska będzie negocjować z państwem, które jest w stanie wojny.

Oczekuje się, że przywódcy UE zdecydują, czy przyjąć zalecenie Komisji na szczycie w grudniu.

Ukraina w Unii Europejskiej. Do spełnienia zobowiązania

Komisja Europejska wydała podobną rekomendację dla sąsiadującej z Ukrainą Mołdawii. Stwierdziła również, że Gruzja powinna otrzymać status kandydata do członkostwa po spełnieniu określonych warunków.

Jędrzej Bielecki: Ile warta jest Ukraina dla Polski, pokaże sprawa akcesji Kijowa do UE

W ocenie KE, Unia powinna rozpocząć rozmowy członkowskie z Bośnią i Hercegowiną "po osiągnięciu niezbędnego stopnia zgodności z kryteriami członkostwa".

Ukraina w lutym 2022 roku wystąpiła o członkostwo w Unii Europejskiej. W czerwcu ubiegłego roku uzyskała status kraju kandydującego.

Ursula von der Leyen w Kijowie

W ubiegłym tygodniu do stolicy Ukrainy udała się przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen. Sugerowała, że KE zaleci rozpoczęcie rokowań akcesyjnych z Kijowiem.

– Jestem przekonana, że możecie osiągnąć wasz ambitny cel, jakim jest to, aby jeszcze w tym roku zapadła historyczna decyzja o otwarciu rokowań członkowskich – oświadczyła w przemówieniu w ukraińskiej Radzie Najwyższej.

Ukraina jedną nogą w Unii Europejskiej

Warunkiem zielonego światła Komisji Europejskiej było wprowadzenie przez ukraińskie władze siedmiu kluczowych ustaw, w tym dotyczących korupcji, wolności mediów czy wymiaru sprawiedliwości. Ostatnią z nich, która ma gwarantować prawa mniejszości narodowych (poza rosyjską), Zełenski podpisał tuż przed przyjazdem von der Leyen.

Polityka
USA po zamachu. "Podniesiona pięść Trumpa przejdzie do historii"
Ładunki wybuchowe na wiecu Donalda Trumpa. Secret Service na cenzurowanym
Polityka