Nieoficjalnie: Komendant Główny Policji odejdzie ze stanowiska. Wiadomo, kiedy ogłosi decyzję

Komendant Główny Policji gen. Jarosław Szymczyk 11 listopada, czyli w Święto Niepodległości ma ogłosić decyzję o odejściu ze stanowiska - nieoficjalnie informuje Polsat News.

Publikacja: 25.10.2023 14:58

Jarosław Szymczyk

Foto: Fotorzepa, Jakub Czermiński

Oprócz Komendanta Głównego Policji na emeryturę ma przejść część komendantów wojewódzkich.

O odprawie szefów policji, do której miało dojść we wtorek w Warszawie informował Onet.pl. Według nieoficjalnych informacji gen. Jarosław Szymczyk zaproponował komendantom wojewódzkim podwyższenie honorarium, jeżeli zdecydują się na odejście ze służby w najbliższym czasie.

Doniesienia portalu skomentowała Komenda Główna Policji. Potwierdzono, że doszło do spotkania.

Tajne spotkanie wojewódzkich komendantów policji. Nieoficjalnie: Otrzymali ofertę od komendanta głównego

- Kierownictwo komendy głównej mówiło, że czują się zobowiązani poinformować, w związku z niepewnością w obecnej sytuacji, że oni jako komendanci główni policji na pewno będą odchodzić, bo to jest naturalne w związku ze zmianą rządu. I to jest kwestia najwyżej kilku tygodni. Natomiast wręcz komendant główny podkreślał, że nie chce na nikogo wpływać. Kilkakrotnie powtarzał "wy musicie podjąć decyzję sami" - informuje policja.

Nieoficjalnie: 11 listopada Komendant Główny Policji odejdzie ze stanowiska

Jak nieoficjalnie informuje Polsat News, gen. Jarosław Szymczyk 11 listopada zamierza ogłosić swoje odejście ze stanowiska.

Wcześniej o możliwych zmianach w KGP mówił rzecznik insp. Mariusz Ciarka. Powiedział, że zmiany w kierownictwie policji związane są ze zmianą władzy po wyborach parlamentarnych.

Gen. Jarosław Szymczyk - od 1990 pełnił służbę w policji

Gen. insp. Jarosław Szymczyk od kwietnia 2016 roku był Komendantem Głównym Policji. Wcześniej kierował pracą policji m.in. w Katowicach, Kielcach i Rzeszowie.

Przed wyborami opozycja wielokrotnie domagała się odwołania komendanta głównego policji. Generał Jarosław Szymczyk został uchroniony przez PiS przed dymisji i przedwczesną emeryturą m.in. po brutalnych interwencjach funkcjonariuszy podczas strajków kobiet oraz po incydencie związanym z użyciem granatnika w swoim biurze w siedzibie KGP.

Policja
Policja z miliardem złotych od rządu. "Przyzwoita policja to gwarancja praw"
Policja
Gminna siłownia w Narewce na Podlasiu nie dla policjantów strzegących granic