Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 08.03.2019 23:05 Publikacja: 08.03.2019 00:01
Foto: shutterstock
Nasi przodkowie, łowcy z epoki lodowej, byli rośli, sprawni i w większości zdrowi. Dwa wydarzenia, obydwa o charakterze gastronomicznym, wpłynęły w sposób rewolucyjny na dzieje ludzkości: po pierwsze, ogień umożliwił zmianę struktury pożywienia roślinnego i mięsnego, gotowane i pieczone mięso przyspieszyło rozwój struktury mózgu, a po drugie, rolnictwo wprowadziło na wielką skalę skrobię, nowe pokarmy, chleb, piwo i wino, umożliwiło wzrost liczby ludności i pogorszyło stan jej zdrowia. Ludzi zaczęły trapić choroby serca, nowotwory, otyłość, refluks, cukrzyca. A gdyby tak powrócić do gastronomicznych korzeni, do diety jaskiniowców?
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
II wojna światowa wybuchnie 5 stycznia 1940 r. w wyniku sporu Niemiec z Polską o Gdańsk i dostęp Polski do morza...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
„RoadCraft” podpowiada pomysł na biznes w dobie kryzysu klimatycznego.
„Jurassic World: Odrodzenie” kolejny raz przypomina, jak chciwe są korporacje.
„Jedyni ludzie, którzy mnie lubili, odeszli” – mówi bohater animacji studia Pixar. Tak, „Elio” zaczyna się od ża...
„Kaczki. Dwa lata na piaskach” to rzecz poruszająca i bardzo szczera, a przy tym pięknie narysowana – mimo czern...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas