Włośnica w dziczyźnie. Mogą ją sprzedawać w restauracjach

Skażona włośniem dziczyzna mogła trafić do restauracji w stolicy i na Mazowszu. Służby weterynaryjne i mazowiecki Sanepid są gotowe do ich kontroli.

Aktualizacja: 19.09.2015 10:38 Publikacja: 19.09.2015 10:08

Włośnica w dziczyźnie. Mogą ją sprzedawać w restauracjach

Foto: www.sxc.hu

Sprawa zaczęła się na początku września, kiedy to 38-letni mieszkaniec Radomia zaniósł do miejscowego Sanepidu próbki mięsa z dzika. Mężczyzna nie poczekał jednak na wyniki tych badań, a dziczyznę sprzedał.

Tymczasem służby sanitarne w jednej z próbek wykryły obecność włośnia. Mimo wezwania Sanepidu, właściciel nie dostarczył do badania całej partii mięsa czyli dziewięciu dzików, dlatego służby sanitarne przekazały sprawę policji do wyjaśnienia.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Ochrona zdrowia
Lipcowe podwyżki dla pracowników ochrony zdrowia. AOTMiT zaczyna szacować koszty
Ochrona zdrowia
Alternatywa dla sanatorium? Pacjent musi więcej zapłacić, ale wybiera czas i miejsce
Ochrona zdrowia
Wybierasz się do sanatorium? Od 1 maja zapłacisz więcej. Jak wygląda cennik?
Ochrona zdrowia
Szanse i wyzwania w leczeniu raka płuca
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Ochrona zdrowia
Konsultant krajowa w dziedzinie położnictwa i ginekologii nt. aborcji w Oleśnicy
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne