Reklama
Rozwiń
Reklama

Włośnica w dziczyźnie. Mogą ją sprzedawać w restauracjach

Skażona włośniem dziczyzna mogła trafić do restauracji w stolicy i na Mazowszu. Służby weterynaryjne i mazowiecki Sanepid są gotowe do ich kontroli.

Aktualizacja: 19.09.2015 10:38 Publikacja: 19.09.2015 10:08

Włośnica w dziczyźnie. Mogą ją sprzedawać w restauracjach

Foto: www.sxc.hu

Sprawa zaczęła się na początku września, kiedy to 38-letni mieszkaniec Radomia zaniósł do miejscowego Sanepidu próbki mięsa z dzika. Mężczyzna nie poczekał jednak na wyniki tych badań, a dziczyznę sprzedał.

Tymczasem służby sanitarne w jednej z próbek wykryły obecność włośnia. Mimo wezwania Sanepidu, właściciel nie dostarczył do badania całej partii mięsa czyli dziewięciu dzików, dlatego służby sanitarne przekazały sprawę policji do wyjaśnienia.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Ochrona zdrowia
Prezes NFZ o finansowaniu ochrony zdrowia: Umowy są opłacane z pełną regularnością
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Ochrona zdrowia
„Zdrowie to znacznie więcej niż pacjent, lekarz i szpital”
Ochrona zdrowia
Szpital w Lublińcu bankrutuje. Powiat chce go wydzierżawić
Ochrona zdrowia
Ministerstwo Zdrowia chce ograniczyć zarobki lekarzy. Znamy propozycje resortu
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Ochrona zdrowia
Młodzi lekarze bez stażu podyplomowego?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama