Włośnica w dziczyźnie. Mogą ją sprzedawać w restauracjach

Skażona włośniem dziczyzna mogła trafić do restauracji w stolicy i na Mazowszu. Służby weterynaryjne i mazowiecki Sanepid są gotowe do ich kontroli.

Aktualizacja: 19.09.2015 10:38 Publikacja: 19.09.2015 10:08

Włośnica w dziczyźnie. Mogą ją sprzedawać w restauracjach

Foto: www.sxc.hu

Sprawa zaczęła się na początku września, kiedy to 38-letni mieszkaniec Radomia zaniósł do miejscowego Sanepidu próbki mięsa z dzika. Mężczyzna nie poczekał jednak na wyniki tych badań, a dziczyznę sprzedał.

Tymczasem służby sanitarne w jednej z próbek wykryły obecność włośnia. Mimo wezwania Sanepidu, właściciel nie dostarczył do badania całej partii mięsa czyli dziewięciu dzików, dlatego służby sanitarne przekazały sprawę policji do wyjaśnienia.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Ochrona zdrowia
Szpitale toną w długach. Czy będą ograniczać liczbę pacjentów?
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Ochrona zdrowia
Podkomisja Kongresu USA orzekła, co było źródłem pandemii COVID-19 na świecie
Ochrona zdrowia
Rząd ma pomysł na rozładowanie kolejek do lekarzy
Ochrona zdrowia
Alert na porodówkach. „To nie spina się w budżecie praktycznie żadnego ze szpitali”
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Ochrona zdrowia
Pierwsze rodzime zakażenie gorączką zachodniego Nilu? "Wysoce prawdopodobne"
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego