Dla wielu osób, poranna kawa to najprzyjemniejszy fragment dnia. Dla wielu innych, kawa jest jednym z podstawowych sposobów utrzymania energii do działania i potrafią jej wypić kilka filiżanek dziennie. Wcześniejsze badania wykazały, ze picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych takich jak choroby serca, cukrzyca, choroba Parkinsona, nowotwory wątroby czy jelita grubego. Dowody sugerują jednak, że kofeina może powodować nadciśnienie krwi lub zawał serca u osób, które mają problem z jej metabolizmem.
Naukowcy oparli się na danych Brytyjskiego Biobanku, który przeprowadził bardzo obszerne badania na temat genetyki i innych czynników związanych ze stylem życia w tym picia kawy. Biobank zebrał dane od 500 000 w latach 2006-2010. Przeciętny wiek uczestników wynosił 57 lat i 87% z nich piło kawę. Dane, prócz informacji demograficznych, zawierały wybór stylu życia i opis genetyczny stworzony na podstawie próbek pobranych ze śliny i moczu. - Niektóre badania sugerują, że osoby z wolniejszym metabolizmem kofeiny mogą mieć zwiększone ryzyko niekorzystnych skutków zdrowotnych – mówi Dr Erikka Loftfield z Division of Cancer Epidemiology and Genetics at the National Cancer Institute. - Badanie przeprowadzone przez Biobank pozwoliło nam, po raz pierwszy, sprawdzić prawdziwość tego twierdzenia - dodaje.
W okresie badań zmarło ponad 14 tys. uczestników. Badacze zauważyli związek odwrotnie proporcjonalny między piciem kawy a ryzykiem śmierci, niezależnie od tego, czy kawa jest szybko czy powoli metabolizowana. Związek ten stwierdzono u osób, które wypijały od jednej do ośmiu filiżanek kawy dziennie.
- Wyniki naszych badań sugerują, że korelacja między kawą a śmiertelnością może być związana z innymi składnikami niż kofeina - mówi dr Loftfield. Zespół podkreśla jednak, że stwierdzono jedynie związek między kawą, a śmiertelnością. Określenie przyczyn wymaga dodatkowych badań. - Potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć potencjalne mechanizmy biologiczne leżące u podstaw obserwowanych skojarzeń kawy z różnymi zachowaniami zdrowotnymi - przyznała dr Loftfield.
Kawa jest jednym z najpowszechniej spożywanych napojów na świecie i potencjalnie może stanowić bezpieczny, skuteczny i łatwo dostępny środek profilaktyczno-terapeutyczny przeciwko wielu chorobom i schorzeniom. Powinno się zachęcać do picia kawy bez cukru lub syropu, aby zoptymalizować wszelkie korzyści zdrowotne.