Eksperyment został przeprowadzony przez naukowców z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Starzenia (National Institute of Aging), a także naukowców z University of Wisconsin-Madison oraz Pennington Biomedical Research Center.

Z badania wynika nie tylko, że poszczenie między posiłkami jest zdrowe, ale że ma pozytywny wpływ na zdrowie istot żywych niezależnie od ich diety i tego jak wiele kalorii przyjmują w czasie posiłków.

W ramach badania 292 samców myszy podzielono na dwie grupy. Jednej grupie przypisano dietę niskowęglowodanową i niskotłuszczową, ale bogatszą w białko niż dieta drugiej grupy. Potem każdą z grup podzielono na trzy podgrupy w oparciu o pory karmienia.

Myszy z pierwszej podgrupy mogły jeść wtedy, kiedy chciały. Z drugiej - otrzymywały dziennie 30 proc. kalorii mniej niż pierwsza grupa. Myszy w trzeciej grupie jadły tylko jeden posiłek dziennie - tak kaloryczny jak wszystko to, co zjadały myszy z pierwszej podgrupy w ciągu dnia.

Badacze sprawdzali następnie stan zdrowia i długość życia myszy biorących udział w eksperymencie.

Jak się okazało te myszy, które jadły raz dziennie i te, które przyjmowały mniej kalorii żyły dłużej, były zdrowsze a ich organy wewnętrzne starzały się wolniej.

Dr Richard J. Hodes, dyrektor Narodowego Instytutu ds. Starzenia w podsumowaniu badania napisał, że dowiodło ono iż "myszy, które jadły jeden posiłek dziennie i te, które najdłużej pościły między posiłkami, żyły dłużej i rzadziej cierpiały na związane ze starzeniem się choroby wątroby i zaburzenia metabolizmu.

Z kolei według dr. Rafaela de Cabo dłuższe poszczenie przez zwierzęta umożliwia ich organizmom "wyregulowywanie się" między posiłkami, jeśli nie muszą one nieustannie trawić jedzenia.

Badacze zaznaczają jednak, że eksperyment musiałby być powtórzony na ludziach, aby sprawdzić, czy przyniesie takie same rezultaty.

Autopromocja
ORZEŁ INNOWACJI

Ogłoszenie wyników konkursu już 28 września

Dowiedz się więcej