Reklama

Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci

Ludzie, którzy jedzą dziennie trzy, cztery jajka narażają się na zwiększone ryzyko choroby serca i wczesnej śmierci w porównaniu z tymi, którzy jedzą jajka rzadziej - wynika z badania, którego wyniki opublikowano w piątek w magazynie medycznym "JAMA".

Aktualizacja: 15.03.2019 17:51 Publikacja: 15.03.2019 15:56

Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci

Foto: AdobeStock

arb

"Jajka, w szczególności żółtka, są głównym źródłem cholesterolu" - pisze Victor Zhong z uniwersytetu medycznego w Chicago, główny autor badań, których wyniki opublikowano na łamach "JAMA". On i inni autorzy badania piszą, że jedno, duże jajko zawiera ok. 186 mg cholesterolu.

Badacze przeanalizowali dane dotyczące ponad 29 tys. ludzi, zbierane przez około 18 lat. W tym czasie w grupie tej doszło do 5400 incydentów sercowo-naczyniowych, w tym 1302 udarów, 1897 zawałów i 113 śmierci spowodowanych inną chorobą serca. 6132 osoby z analizowanej grupy zmarły z innych powodów.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Reklama
Reklama