Reklama
Rozwiń

Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci

Ludzie, którzy jedzą dziennie trzy, cztery jajka narażają się na zwiększone ryzyko choroby serca i wczesnej śmierci w porównaniu z tymi, którzy jedzą jajka rzadziej - wynika z badania, którego wyniki opublikowano w piątek w magazynie medycznym "JAMA".

Aktualizacja: 15.03.2019 17:51 Publikacja: 15.03.2019 15:56

Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci

Foto: AdobeStock

arb

"Jajka, w szczególności żółtka, są głównym źródłem cholesterolu" - pisze Victor Zhong z uniwersytetu medycznego w Chicago, główny autor badań, których wyniki opublikowano na łamach "JAMA". On i inni autorzy badania piszą, że jedno, duże jajko zawiera ok. 186 mg cholesterolu.

Badacze przeanalizowali dane dotyczące ponad 29 tys. ludzi, zbierane przez około 18 lat. W tym czasie w grupie tej doszło do 5400 incydentów sercowo-naczyniowych, w tym 1302 udarów, 1897 zawałów i 113 śmierci spowodowanych inną chorobą serca. 6132 osoby z analizowanej grupy zmarły z innych powodów.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie