Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci

Ludzie, którzy jedzą dziennie trzy, cztery jajka narażają się na zwiększone ryzyko choroby serca i wczesnej śmierci w porównaniu z tymi, którzy jedzą jajka rzadziej - wynika z badania, którego wyniki opublikowano w piątek w magazynie medycznym "JAMA".

Aktualizacja: 15.03.2019 17:51 Publikacja: 15.03.2019 15:56

Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci

Foto: AdobeStock

arb

"Jajka, w szczególności żółtka, są głównym źródłem cholesterolu" - pisze Victor Zhong z uniwersytetu medycznego w Chicago, główny autor badań, których wyniki opublikowano na łamach "JAMA". On i inni autorzy badania piszą, że jedno, duże jajko zawiera ok. 186 mg cholesterolu.

Badacze przeanalizowali dane dotyczące ponad 29 tys. ludzi, zbierane przez około 18 lat. W tym czasie w grupie tej doszło do 5400 incydentów sercowo-naczyniowych, w tym 1302 udarów, 1897 zawałów i 113 śmierci spowodowanych inną chorobą serca. 6132 osoby z analizowanej grupy zmarły z innych powodów.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi