Naukowcy z laboratorium NIZO Food Research zaobserwowali, że aromaty uwalniane z pokarmu w trakcie przeżuwania aktywują w mózgu obszary odpowiedzialne za uczucie sytości.
Aktualizacja: 23.12.2009 00:09 Publikacja: 23.12.2009 00:09
Naukowcy z laboratorium NIZO Food Research zaobserwowali, że aromaty uwalniane z pokarmu w trakcie przeżuwania aktywują w mózgu obszary odpowiedzialne za uczucie sytości.
© Licencja na publikację
© ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone
Źródło: Rzeczpospolita
Naukowcy z laboratorium NIZO Food Research zaobserwowali, że aromaty uwalniane z pokarmu w trakcie przeżuwania aktywują w mózgu obszary odpowiedzialne za uczucie sytości.
Naukowcy od wielu lat zastanawiali się, z czego wynika charakterystyczny rudy kolor sierści kotów i dlaczego zaz...
Badania opinii publicznej pozwalają poznać nastroje społeczne. Jednak kluczem do analizy i zrozumienia przekonań...
Jak sprawić, by budżet obywatelski był istotnie obywatelski? Warszawscy informatycy znaleźli na to sposób. Oprac...
Najnowsze badanie lodowców zachodniej Antarktydy ujawniło ciekawe zjawisko. Odkryto, że szybko płynący lodowiec...
Wieloletnie badania szpaków wspaniałych w Afryce udowodniły, że ptaki te tworzą długotrwałe więzi społeczne bard...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas