To rezultaty analiz zaprezentowanych podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Dane zbierało prawie 500 naukowców z 50 krajów świata. Wynika z nich, że problem w ogromnym stopniu dotyczy krajów o niskiej zamożności społeczeństwa. Najwięcej zgonów na serce wywołanych solą zarejestrowano na Ukrainie i w Rosji. Na drugim końcu skali są kraje zamożne – m.in. Katar i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Naukowcy twierdzą, że zbyt duża ilość soli w jedzeniu (lekarze sugerują ograniczenie do 2–3 g soli dziennie) odpowiada za blisko 15 proc. wszystkich zgonów na choroby układu krążenia. Przytłaczająca większość to zawały serca i udary mózgu (łącznie ponad 80 proc.).
Na tym samym kongresie zaprezentowano badania dotyczące wpływu spożycia słodzonych napojów na zdrowie. Odpowiadają one za 180 tys. zgonów rocznie – przede wszystkim na cukrzycę, serce i raka.