Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 05.01.2016 11:07 Publikacja: 05.01.2016 10:50
Producenci wina chętnie zaniżają zawartość alkoholu w wytwarzanym trunku / CDC
Foto: 123rf
Do takiego wniosku doszli naukowcy kalifornijscy po zbadaniu zawartości 100 tysięcy butelek dionizjaku. Okazało się, że ponad połowa etykietek na tych butelkach podaje mniejszą zawartość alkoholu niż w rzeczywistości znajduje się w wypełniającym je winie.
Dlaczego ktoś, kto wypił wieczorem zaledwie kilka kieliszków wina, nazajutrz rano budzi się z ciężką głową, suchością w ustach, jednym słowem z kacem? Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis są przekonani, że rozwikłali tę zagadkę. Stwierdzili, że 60 proc. z przebadanej przez nich partii 100 tysięcy butelek wina, pochodzącego z różnych krajów, zawierało więcej alkoholu niż deklarowały etykiety.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas