Reklama

WWF: Jedzenia jakich ryb należy unikać?

Pstrąg tęczowy, karp, śledź atlantycki to gatunki, które spokojnie można kupować, nie szkodząc ich populacjom ani środowisku. Unikać należy kupowania węgorzy, pangi czy tuńczyka — sugeruje organizacja ekologiczna WWF Polska w nowym poradniku dla konsumentów.

Aktualizacja: 21.12.2016 12:44 Publikacja: 21.12.2016 11:20

WWF przypomina też, by zwracać uwagę na nadawane produktom rybnym certyfikaty

WWF przypomina też, by zwracać uwagę na nadawane produktom rybnym certyfikaty

Foto: 123RF

WWF przypomina, że wiele z dostępnych dziś w sprzedaży gatunków ryb i owoców morza jest poławianych w nadmiernych ilościach, a ich liczba stale się zmniejsza, co oznacza wzrost zagrożenia wyginięciem. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), prawie 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Popularne na naszych stołach ryby takie jak łosoś bałtycki, sola czy węgorz już teraz potrzebują pomocy w walce o przetrwanie.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Nauka
Naukowcy „przebudzili" prastare mikroby z wiecznej zmarzliny. Po co to zrobili?
Materiał Partnera
Zanim AI trafi do lekarza. Naukowcy tworzą narzędzie do oceny medycznych algorytmów
Nauka
Oto laureaci Nagrody Nobla z chemii za 2025 rok
Nauka
Nagroda Nobla z fizyki w 2025 roku ukłonem w stronę całej dziedziny fizyki
Nauka
Nagroda Nobla z fizyki przyznana. Trzech laureatów z USA
Reklama
Reklama