Reklama

WWF: Jedzenia jakich ryb należy unikać?

Pstrąg tęczowy, karp, śledź atlantycki to gatunki, które spokojnie można kupować, nie szkodząc ich populacjom ani środowisku. Unikać należy kupowania węgorzy, pangi czy tuńczyka — sugeruje organizacja ekologiczna WWF Polska w nowym poradniku dla konsumentów.

Aktualizacja: 21.12.2016 12:44 Publikacja: 21.12.2016 11:20

WWF przypomina też, by zwracać uwagę na nadawane produktom rybnym certyfikaty

WWF przypomina też, by zwracać uwagę na nadawane produktom rybnym certyfikaty

Foto: 123RF

WWF przypomina, że wiele z dostępnych dziś w sprzedaży gatunków ryb i owoców morza jest poławianych w nadmiernych ilościach, a ich liczba stale się zmniejsza, co oznacza wzrost zagrożenia wyginięciem. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), prawie 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Popularne na naszych stołach ryby takie jak łosoś bałtycki, sola czy węgorz już teraz potrzebują pomocy w walce o przetrwanie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Reklama
Reklama