Owady mogą zastąpić mięso jako źródło białka

Więcej ludzi będzie jadało owady niż wołowinę – przewidują holenderscy badacze

Publikacja: 25.01.2011 00:35

Owady mogą zastąpić mięso jako źródło białka

Foto: Rzeczpospolita

– Już niedługo nadejdzie dzień, gdy Big Mac będzie kosztował 120 euro, natomiast Big In (insekt) tylko 12 euro – powiedział na konferencji w Wageningen entomolog prof. Arnold van Huis.

Zespół z Uniwersytetu Wageningen pod jego kierunkiem pracuje nad alternatywnymi do mięsa źródłami białka. Jednym z nich według holenderskich naukowców są owady.

Uniwersytet Wageningen znany jest z badań nad ekologicznym rolnictwem.

[srodtytul]Niecodzienny bufet[/srodtytul]

Dla uczestników konferencji przygotowano bufet, który miał zademonstrować, jak będzie wyglądała w przyszłości gastronomia, gdy świat zrezygnuje z najmniej ekonomicznego i antyekologicznego pożywienia, jakim jest mięso zwierząt hodowlanych.

Bufet serwował czekoladę z pasikonikami, paszteciki wiosenne ze szpinakiem i szarańczą, ciasteczka drożdżowe z larwami motyli, paluszki z białymi robakami lęgnącymi się w mące, ryżu, makaronie. Na konferencję i do bufetu zaproszono grupę studentów, aby degustowali te potrawy. Każdej towarzyszyła metryka wskazująca, jakie składniki odżywcze zawiera i ile kalorii.

– Nie wystarczy zanurzyć owada w czekoladzie i zawinąć w błyszczący, kolorowy papierek, aby zmienić mentalność konsumentów w Europie. Wszystko tkwi w głowie. Sedno sprawy leży w tym, że ludzie uważają owady za paskudztwo. Ale to się musi zmienić, bo za kilkadziesiąt lat będzie nas na Ziemi zbyt dużo, aby wystarczyło mięsa. Trzeba znaleźć alternatywne źródło białka. Oto nasza propozycja – mówił podczas konferencji dr Marcel Dicke z Wydziału Entomologii Uniwersytetu Wageningen, demonstrując specjalnie przygotowaną gablotę z osami, termitami, muchami, biedronkami oraz innymi owadami powszechnie występującymi, a więc łatwo dostępnymi. – Ja i moja rodzina regularnie jadamy owady – dodał.

Według danych FAO – Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Rolnictwa i Wyżywienia – w 2050 roku planetę będzie zamieszkiwało 9 mld ludzi. Tymczasem powierzchnia terenów uprawnych się nie powiększy, gdyż praktycznie osiągnęła już limit. A to oznacza, że ani produkcja roślinna, ani zwierzęca w skali świata w istotny sposób już nie wzrośnie. Pozostają owady. Zawierają dużo białka, natomiast prawie wcale nie zawierają tłuszczu. 10 kg roślin pozwala wyprodukować od 6 do 8 kg owadów, a tylko jeden kilogram mięsa.

[srodtytul]Wymowa liczb[/srodtytul]

Owady występują masowo, z ich powodu do atmosfery przenikają bardzo małe ilości gazów cieplarnianych. Człowiek, zjadając owady, nie zaraża się od nich chorobami.

– Chcemy tego czy nie chcemy, z reguły kompletnie nieświadomie, ale przecież zjadamy rocznie, każdy z nas, około pół kilograma owadów, na przykład w pieczywie czy w dżemie truskawkowym – wyjaśnia dr Marcel Dicke.

Prof. Arnold van Huis przypomniał, że propozycja holenderskich badaczy może brzmieć szokująco tylko w Europie czy w Ameryce Północnej, ponieważ w Meksyku za jadalne uchodzi blisko 500 odmian owadów, w Afryce 250, w Chinach 180. W tamtych regionach są one często uważane za przysmaki, powstają z nich dania delikatne w smaku.

W Europie są już ludzie rozumiejący konieczność zastąpienia mięsa owadami i wprowadzający to w czyn.

[srodtytul]Mądrzy smakosze[/srodtytul]

Holenderski farmer Roland van de Ven produkuje tygodniowo ponad 1200 kg moli spożywczych (Plodia interpunctella). W domowych warunkach stanowią plagę, larwy żerują na mące, kaszy, ryżu, makaronie. Owady osiągają długość 10 mm.

Lwia część tej produkcji trafia do ogrodów zoologicznych i sklepów ze zwierzętami, ale około 2 proc. kupują ludzie na własne potrzeby, i popyt ten rośnie. Zakupów dokonują indywidualni odbiorcy przez Internet oraz hurtownicy zaopatrujący restauracje.

– Gdy człowiek widzi owada, coś się w nim blokuje. Co innego, gdy owady są przekształcone, tak jak inne produkty spożywcze, i nie widać ich na talerzu – zapewnia holenderski farmer Roland van de Ven.

[i]Masz pytanie, wyślij e-mail do autora: [mail=k.kowalski@rp.pl]k.kowalski@rp.pl[/mail][/i]

Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację