Grzyby mają dobry wpływ na naszą pamięć

Jak informuje "The New York Times”, naukowcy z Singapuru przeprowadzili badania, z których wynika, że jedzenie grzybów może zmniejszać ryzyko łagodnych zaburzeń poznawczych oraz problemów z pamięcią.

Aktualizacja: 20.03.2019 13:15 Publikacja: 20.03.2019 13:08

Grzyby mają dobry wpływ na naszą pamięć

Foto: AdobeStock

adm

Jak pisze "The New York Times”, naukowcy z Singapuru w swoim badaniu wykorzystali dane dotyczące 663 mężczyzn oraz kobiet w wieku powyżej 60 lat. Osoby te zapisywały informacje o swojej diecie, uwzględniając spożywanie sześciu rodzajów powszechnie konsumowanych grzybów.

Czytaj także: Ostrożnie z leśnymi grzybami

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Nauka
Nowy gatunek ptasznika australijskiego. Naukowcy radzą: nie dotykać
Nauka
Badacze odbyli „podróż” do wnętrza Ziemi. Natknęli się na coś nieznanego
Nauka
Tajemniczy wulkan, który ochłodził klimat Ziemi. Naukowcy wreszcie go zlokalizowali
Nauka
Superwulkan Yellowstone: Gdzie może dojść do wybuchu? Najnowsze ustalenia naukowców
Nauka
Naukowcy o możliwym wybuchu potężnego wulkanu. Świat nie jest przygotowany
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego