Grzyby mają dobry wpływ na naszą pamięć

Jak informuje "The New York Times”, naukowcy z Singapuru przeprowadzili badania, z których wynika, że jedzenie grzybów może zmniejszać ryzyko łagodnych zaburzeń poznawczych oraz problemów z pamięcią.

Aktualizacja: 20.03.2019 13:15 Publikacja: 20.03.2019 13:08

Grzyby mają dobry wpływ na naszą pamięć

Foto: AdobeStock

adm

Jak pisze "The New York Times”, naukowcy z Singapuru w swoim badaniu wykorzystali dane dotyczące 663 mężczyzn oraz kobiet w wieku powyżej 60 lat. Osoby te zapisywały informacje o swojej diecie, uwzględniając spożywanie sześciu rodzajów powszechnie konsumowanych grzybów.

Czytaj także: Ostrożnie z leśnymi grzybami

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne