Reklama

Grzyby mają dobry wpływ na naszą pamięć

Jak informuje "The New York Times”, naukowcy z Singapuru przeprowadzili badania, z których wynika, że jedzenie grzybów może zmniejszać ryzyko łagodnych zaburzeń poznawczych oraz problemów z pamięcią.

Aktualizacja: 20.03.2019 13:15 Publikacja: 20.03.2019 13:08

Grzyby mają dobry wpływ na naszą pamięć

Foto: AdobeStock

adm

Jak pisze "The New York Times”, naukowcy z Singapuru w swoim badaniu wykorzystali dane dotyczące 663 mężczyzn oraz kobiet w wieku powyżej 60 lat. Osoby te zapisywały informacje o swojej diecie, uwzględniając spożywanie sześciu rodzajów powszechnie konsumowanych grzybów.

Czytaj także: Ostrożnie z leśnymi grzybami

 

 

Za pomocą szczegółowych wywiadów i testów, badacze oceniali funkcje poznawcze. Po sprawdzeniu wielu czynników zdrowotnych, behawioralnych i społeczno-ekonomicznych, w tym spożycia mięsa, zielonych warzyw, owoców i orzechów, naukowcy odkryli, że w porównaniu z tymi, którzy spożywali mniej niż jedną porcję grzybów tygodniowo (około 140 g), ci, którzy spożyli od jednej do dwóch porcji mieli o 43 proc. mniejsze szanse na wystąpienie zaburzeń. U ludzi, którzy jedli więcej niż dwie porcje, ryzyko to było mniejsze o 52 proc..

Reklama
Reklama

Naukowcy przypuszczają, że związane jest to z zawartymi w grzybach przeciwutleniaczami, które mogą hamować gromadzenie się w mózgu beta-amyloidu oraz białek, związanych z występowaniem choroby Alzheimera. Badacze uważają, że "konsumpcja grzybów może być potencjalnym środkiem spowalniającym spadek funkcji poznawczych i neurodegenerację u starszych osób". 

Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama