Reklama

Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Nowe badania wskazują, że kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, może skutecznie zatrzymać przerzuty raka płuc.

Aktualizacja: 10.04.2019 12:22 Publikacja: 10.04.2019 12:14

Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Foto: AdobeStock

adm

Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, rak płuc jest główną przyczyną zgonów wśród mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych. Organizacja szacuje także, że 228 150 osób zachoruje na raka płuc, a 142 670 osób umrze na tę chorobę w 2019 roku. Większość zgonów następuje w wyniku przerzutów raka lub rozprzestrzeniania się go na inne, często odległe części ciała.

Nowe badania sugerują, że istnieje związek, który utrudniać może proces powstawania przerzutów. Kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, zatrzymała przerzuty raka płuc u gryzoni i na ludzkich próbkach. Wyniki badań przedstawili podczas spotkania American Society for Investigative Pathology dr Piyali Dasgupta oraz Jamie Friedman. 

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama