Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Nowe badania wskazują, że kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, może skutecznie zatrzymać przerzuty raka płuc.

Aktualizacja: 10.04.2019 12:22 Publikacja: 10.04.2019 12:14

Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Foto: AdobeStock

adm

Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, rak płuc jest główną przyczyną zgonów wśród mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych. Organizacja szacuje także, że 228 150 osób zachoruje na raka płuc, a 142 670 osób umrze na tę chorobę w 2019 roku. Większość zgonów następuje w wyniku przerzutów raka lub rozprzestrzeniania się go na inne, często odległe części ciała.

Nowe badania sugerują, że istnieje związek, który utrudniać może proces powstawania przerzutów. Kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, zatrzymała przerzuty raka płuc u gryzoni i na ludzkich próbkach. Wyniki badań przedstawili podczas spotkania American Society for Investigative Pathology dr Piyali Dasgupta oraz Jamie Friedman. 

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne