Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Nowe badania wskazują, że kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, może skutecznie zatrzymać przerzuty raka płuc.

Aktualizacja: 10.04.2019 12:22 Publikacja: 10.04.2019 12:14

Chili może zmniejszyć ryzyko przerzutów raka płuc?

Foto: AdobeStock

adm

Według Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, rak płuc jest główną przyczyną zgonów wśród mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych. Organizacja szacuje także, że 228 150 osób zachoruje na raka płuc, a 142 670 osób umrze na tę chorobę w 2019 roku. Większość zgonów następuje w wyniku przerzutów raka lub rozprzestrzeniania się go na inne, często odległe części ciała.

Nowe badania sugerują, że istnieje związek, który utrudniać może proces powstawania przerzutów. Kapsaicyna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili, zatrzymała przerzuty raka płuc u gryzoni i na ludzkich próbkach. Wyniki badań przedstawili podczas spotkania American Society for Investigative Pathology dr Piyali Dasgupta oraz Jamie Friedman. 

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie