Reklama

Mięsny sukces Homo sapiens

Polowanie i jedzenie mięsa przez przodków pozwoliło człowiekowi opanować świat

Aktualizacja: 24.04.2012 01:51 Publikacja: 23.04.2012 22:24

Mięsny sukces Homo sapiens

Foto: copyright PhotoXpress.com

Kiedy pierwsi ludzie zaczęli jeść mięso i polować, lepszej jakości dieta sprawiła, że kobiety mogły wcześniej odzwyczaić dzieci od ssania. Na związek między jedzeniem mięsa i krótszym okresem karmienia zwrócili uwagę badacze Uniwersytetu Lund w Szwecji w magazynie PLoS ONE.



Nikt wcześniej nie wykazał związku między spożyciem mięsa i czasem trwania karmienia piersią, które jest kluczowym elementem układanki  powiedziała Elia Psouni kierująca badaniami.  Jedzenie mięsa umożliwiło karmienie piersią krócej i pociągnęło za sobą krótsze okresy pomiędzy urodzeniami potomstwa. To musiało mieć decydujący wpływ naewolucję człowieka.

Reklama
Reklama



Średni czas trwania karmienia w społecznościach, gdzie płodność nie jest ograniczona przez czynniki cywilizacyjne, wynosi 2 lata i 4 miesiące. Krótko w stosunku do maksymalnej długości życia naszego gatunku, która wynosi ok.120 lat.

To spory kontrast w porównaniu z naszymi najbliższymi krewnymi: samica szympansa karmi swoje młode przez 4-5 lat, a maksymalna długość życia wynosi zaledwie 60 lat.

Relatywnie krótki okres karmienia piersią u ludzi wielu badaczy próbowało wyjaśnić teoriami społecznymi, wychowaniem i wielkością rodziny. Naukowcy skonstruowali model matematyczny, w którym wzięli pod uwagę wielkość mózgu i skład diety. Czas, kiedy dzieci przestają ssać, dokładnie pasuje do wzorca u innych ssaków.

Psouni i współpracownicy zebrali dane o wielkości mózgu i diety blisko 70 gatunków ssaków. Te, dla których co najmniej 20 procent energii pochodzi z mięsa, zostały uznane za mięsożerne. Model pokazuje, że młode wszystkich gatunków przestają ssać, gdy ich mózgi osiągną pełną wielkości. Gatunki mięsożerne mogą przestać karmić młode wcześniej niż roślinożerne i wszystkożerne.

Reklama
Reklama

Różnica między nami a małpami, która od lat intryguje badaczy, polega na tym, że jako gatunek jesteśmy drapieżnikami, podczas gdy goryle, orangutany i szympansy są roślinożerne lub wszystkożerne.

To, że ludzie wydają się być tak podobni do innych zwierząt, można oczywiście traktować jako prowokację - mówi Elia Psouni. - Lubimy myśleć, że kultura wyróżnia nas jako gatunek. Ale karmienie piersią jest kwestią czystej biologii. Czynniki społeczne i kulturowe z pewnością nie wpływają na różnice między ludźmi a zwierzętami.

Autorzy opracowania podkreślają, że wyniki badań dotyczą ewolucji człowieka. Jedzenie mięsa przyczyniło się do rozprzestrzenienia się gatunku ludzkiego na Ziemi. Nic nie mówią o tym, co powinniśmy jeść dzisiaj lub czego unikać, aby utrzymać zdrową dietę.

Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Nauka
Genetyczne podłoże ADHD? Naukowcy przyjrzeli się trzem mutacjom. Wyniki badania
Materiał Partnera
AI wchodzi na uczelnie
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Materiał Partnera
Ekrany i okna przyszłości. Naukowcy z UW badają ferroelektryczne nematyki
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama