Mięsny sukces Homo sapiens

Polowanie i jedzenie mięsa przez przodków pozwoliło człowiekowi opanować świat

Aktualizacja: 24.04.2012 01:51 Publikacja: 23.04.2012 22:24

Mięsny sukces Homo sapiens

Foto: copyright PhotoXpress.com

Kiedy pierwsi ludzie zaczęli jeść mięso i polować, lepszej jakości dieta sprawiła, że kobiety mogły wcześniej odzwyczaić dzieci od ssania. Na związek między jedzeniem mięsa i krótszym okresem karmienia zwrócili uwagę badacze Uniwersytetu Lund w Szwecji w magazynie PLoS ONE.



Nikt wcześniej nie wykazał związku między spożyciem mięsa i czasem trwania karmienia piersią, które jest kluczowym elementem układanki  powiedziała Elia Psouni kierująca badaniami.  Jedzenie mięsa umożliwiło karmienie piersią krócej i pociągnęło za sobą krótsze okresy pomiędzy urodzeniami potomstwa. To musiało mieć decydujący wpływ naewolucję człowieka.



Średni czas trwania karmienia w społecznościach, gdzie płodność nie jest ograniczona przez czynniki cywilizacyjne, wynosi 2 lata i 4 miesiące. Krótko w stosunku do maksymalnej długości życia naszego gatunku, która wynosi ok.120 lat.

To spory kontrast w porównaniu z naszymi najbliższymi krewnymi: samica szympansa karmi swoje młode przez 4-5 lat, a maksymalna długość życia wynosi zaledwie 60 lat.

Relatywnie krótki okres karmienia piersią u ludzi wielu badaczy próbowało wyjaśnić teoriami społecznymi, wychowaniem i wielkością rodziny. Naukowcy skonstruowali model matematyczny, w którym wzięli pod uwagę wielkość mózgu i skład diety. Czas, kiedy dzieci przestają ssać, dokładnie pasuje do wzorca u innych ssaków.

Psouni i współpracownicy zebrali dane o wielkości mózgu i diety blisko 70 gatunków ssaków. Te, dla których co najmniej 20 procent energii pochodzi z mięsa, zostały uznane za mięsożerne. Model pokazuje, że młode wszystkich gatunków przestają ssać, gdy ich mózgi osiągną pełną wielkości. Gatunki mięsożerne mogą przestać karmić młode wcześniej niż roślinożerne i wszystkożerne.

Różnica między nami a małpami, która od lat intryguje badaczy, polega na tym, że jako gatunek jesteśmy drapieżnikami, podczas gdy goryle, orangutany i szympansy są roślinożerne lub wszystkożerne.

To, że ludzie wydają się być tak podobni do innych zwierząt, można oczywiście traktować jako prowokację - mówi Elia Psouni. - Lubimy myśleć, że kultura wyróżnia nas jako gatunek. Ale karmienie piersią jest kwestią czystej biologii. Czynniki społeczne i kulturowe z pewnością nie wpływają na różnice między ludźmi a zwierzętami.

Autorzy opracowania podkreślają, że wyniki badań dotyczą ewolucji człowieka. Jedzenie mięsa przyczyniło się do rozprzestrzenienia się gatunku ludzkiego na Ziemi. Nic nie mówią o tym, co powinniśmy jeść dzisiaj lub czego unikać, aby utrzymać zdrową dietę.

Kiedy pierwsi ludzie zaczęli jeść mięso i polować, lepszej jakości dieta sprawiła, że kobiety mogły wcześniej odzwyczaić dzieci od ssania. Na związek między jedzeniem mięsa i krótszym okresem karmienia zwrócili uwagę badacze Uniwersytetu Lund w Szwecji w magazynie PLoS ONE.

Nikt wcześniej nie wykazał związku między spożyciem mięsa i czasem trwania karmienia piersią, które jest kluczowym elementem układanki  powiedziała Elia Psouni kierująca badaniami.  Jedzenie mięsa umożliwiło karmienie piersią krócej i pociągnęło za sobą krótsze okresy pomiędzy urodzeniami potomstwa. To musiało mieć decydujący wpływ naewolucję człowieka.

Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego