Bertani

Dziś o przysłowiowym amerykańskim śnie rodem ze słonecznej Italii.

Aktualizacja: 11.04.2014 10:05 Publikacja: 11.04.2014 10:02

Bertani

Foto: materiały prasowe

Red

W połowie XIX wieku dwaj bracia Bertani zakładają winnicę w miejscowości Quinto di Valpantena na północ od Werony. Obaj mają głowy pełne śmiałych pomysłów, a dodatkowo jeden z nich – Gaetano, niezbędną wiedzę enologiczną i doświadczenie zdobyte we Francji.

Od samego początku panowie Bertani przyjęli zasadę połączenia najnowszych osiągnięć w technice uprawy winorośli oraz produkcji wina z szacunkiem dla natury.

Trzeba przyznać, że bracia mieli smykałkę do interesu. Od razu poczynili niezbędne inwestycje i zabrali się do butelkowej produkcji wina.

Dzięki temu nie ograniczali się jedynie do lokalnego rynku i już pod koniec XIX wieku wina Bertani gościły na europejskich i amerykańskich stołach. Ich Secco Bertani było dostarczane na włoski dwór królewski, a Soave serwowano podczas uczt celebrujących koronację angielskiego króla Jerzego VII w 1937 roku.

Dalej wszystko toczyło się jak w hollywoodzkim filmie. W latach 50. ubiegłego wieku, oczywiście firma pozostaje wciąż w rękach rodziny Bertani, kupiono okazałą 220-hektarową posiadłość Villa Novare w sercu rejonu Valpolicella z przepiękną barokową willą. Nieprzerwana winna historia tego miejsca sięga według przekazów X wieku – co czyni z niego jedną z najstarszych winnic we Włoszech. Dzięki tej inwestycji można było w końcu zrealizować plan (poparty oczywiście, jak to u Bertanich, profesjonalnymi badaniami, które trwały podobno 50 lat) stworzenia kolejnego wielkiego wina.

I tak w 1958 roku światło dzienne ujrzało pierwsze amarone – Amarone Classico Bertani. Dziś, ?co ciekawe, Bertani jest jednym z niewielu producentów amarone, u których można jeszcze kupić wino z niemal każdego rocznika produkcji.

Amarone Classico Bertani powstaje z dwóch odmian winogran ?– rondinella i corvina veronese, które uprawia się w winnicach wspomnianej Villa Novare. Ręczne zbiory odbywają się w drugim tygodniu września, ale tylko najlepszej jakości grona są transportowane do specjalnych suszarni i wykładane na trzcinowe maty.

Ten długi, 120-dniowy, wymagający niezwykłej uwagi proces podsuszania winogron na amarone nazywa się appassimento. W tym czasie winogrona tracą 30 do 40 proc. swojej naturalnej zawartości wody.

W połowie stycznia owoce są pozbawiane szypułek, wyciska się z nich sok i zaczyna się proces winifikacji – najpierw maceracja, a następnie 50-dniowa fermentacja, podczas której wino osiąga swój wysoki poziom alkoholu (ok. 16 proc.) oraz gliceryny – dwa z wielu elementów składających się na niepowtarzalny smak amarone. Nasze Amarone Classico Bertani dojrzewa później 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego i jeszcze sześć po zabutelkowaniu.

Gdy w końcu otworzymy butelkę (przed nalaniem do kieliszka dobrze jest dać winu pooddychać z godzinkę) czeka nas uczta zmysłów. Amarone Classico Bertani ma elegancką ciemnoczerwoną suknię z fioletową obwódką. Zapach – z początku klasycznie wiśniowy, po chwili dochodzą do niego owoce jagodowe oraz śliwka. Konsystencja – charakterystycznie dla amarone dżemowa, gęsta. W ustach przyjemne taniny, suszone owoce oraz przyprawy korzenne z dyskretnym towarzyszeniem wanilii i lukrecji.

Podawajmy je do potraw z cielęciny, dzikiego ptactwa lub serów, ale rozkoszujmy się również nim solo, by docenić jego złożoność i bogactwo. To vino da meditazione stworzone z pasją i wiedzą, by zwolnić tempo i pomyśleć o przyjemnościach tego świata.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma, ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

W połowie XIX wieku dwaj bracia Bertani zakładają winnicę w miejscowości Quinto di Valpantena na północ od Werony. Obaj mają głowy pełne śmiałych pomysłów, a dodatkowo jeden z nich – Gaetano, niezbędną wiedzę enologiczną i doświadczenie zdobyte we Francji.

Od samego początku panowie Bertani przyjęli zasadę połączenia najnowszych osiągnięć w technice uprawy winorośli oraz produkcji wina z szacunkiem dla natury.

Pozostało 87% artykułu
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację