W połowie XIX wieku dwaj bracia Bertani zakładają winnicę w miejscowości Quinto di Valpantena na północ od Werony. Obaj mają głowy pełne śmiałych pomysłów, a dodatkowo jeden z nich – Gaetano, niezbędną wiedzę enologiczną i doświadczenie zdobyte we Francji.
Od samego początku panowie Bertani przyjęli zasadę połączenia najnowszych osiągnięć w technice uprawy winorośli oraz produkcji wina z szacunkiem dla natury.
Trzeba przyznać, że bracia mieli smykałkę do interesu. Od razu poczynili niezbędne inwestycje i zabrali się do butelkowej produkcji wina.
Dzięki temu nie ograniczali się jedynie do lokalnego rynku i już pod koniec XIX wieku wina Bertani gościły na europejskich i amerykańskich stołach. Ich Secco Bertani było dostarczane na włoski dwór królewski, a Soave serwowano podczas uczt celebrujących koronację angielskiego króla Jerzego VII w 1937 roku.
Dalej wszystko toczyło się jak w hollywoodzkim filmie. W latach 50. ubiegłego wieku, oczywiście firma pozostaje wciąż w rękach rodziny Bertani, kupiono okazałą 220-hektarową posiadłość Villa Novare w sercu rejonu Valpolicella z przepiękną barokową willą. Nieprzerwana winna historia tego miejsca sięga według przekazów X wieku – co czyni z niego jedną z najstarszych winnic we Włoszech. Dzięki tej inwestycji można było w końcu zrealizować plan (poparty oczywiście, jak to u Bertanich, profesjonalnymi badaniami, które trwały podobno 50 lat) stworzenia kolejnego wielkiego wina.