W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat wzrosło na świecie spożycie napojów słodzonych. Ma to wpływ na coraz większy problem otyłości w społeczeństwie. Jak się okazje, przekłada się to również wzrost zachorowań na raka.
Przeprowadzone we Francji badania wykazują, że ograniczenie spożywania napojów słodzonych cukrem może doprowadzić do ograniczenia liczby zachorowań na raka.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby ograniczyć spożycie cukru do 10 proc. całkowitej wchłanianej energii. Jeszcze zdrowsze byłoby ograniczenie cukrów do ok. 5 proc., czyli 25 gramów dziennie.
Wiele państw, w tym Wielka Brytania, Belgia, Francja, Węgry i Meksyk wprowadziło lub zamierza wprowadzić podatki od cukru, które mają poprawić stan zdrowia obywateli.
W ramach przeprowadzonego badania sprawdzono wyniki ponad 101 tys. dorosłych mieszkańców Francji. 21 proc. z nich stanowili mężczyźni, a 79 proc. kobiety. Naukowcy ocenili ich spożycie napojów słodzonych. Następnie przez maksymalnie 9 lat oceniano ryzyko wystąpienia nowotworów.