Reklama
Rozwiń
Reklama

Statystyczny test gorzkiej czekolady

Naukowcy sprawdzą, czy rzeczywiście gorzka czekolada ma korzystny wpływ na zdrowie.

Publikacja: 06.04.2015 21:12

Statystyczny test gorzkiej czekolady

Foto: Flickr

Wielkanocny weekend był okazją do raczenia się różnymi przysmakami, między innymi czekoladą, nie tylko w formie tabliczek, ale również zajączków, jaj, polew na babach czy mazurkach. Wielu ludzi jest przekonanych, że nie popełniają w ten sposób dietetycznego grzechu.

W pismach kolorowych rubryki poświęcone zdrowej diecie informują o zaletach czekolady: po czekoladę ludzie powinni śmiało sięgać, ponieważ zawiera ona, zwłaszcza gorzka, dużo ochronnych przeciwutleniaczy, więcej nawet niż owoce, neutralizujących wolne rodniki przyspieszające proces starzenia się komórek i sprzyjające rozwojowi wielu chorób. Stąd wniosek, że spożywanie czekolady zmniejsza prawdopodobieństwo chorób nowotworowych, miażdżycy, cukrzycy, alergii, demencji, parkinsona. Czekolada zredukuje ryzyko dolegliwości okulistycznych, między innymi zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
Rodzinny wzór na biznes. Dlaczego zakładamy firmy?
Materiał Partnera
Gąbka na CO₂. Polimer z UW zamienia cieplarniany gaz w surowiec
Nauka
Mops i pekińczyk. Dog i pudel. Kiedy zaczęła się ta różnorodność?
Materiał Partnera
Czy AI zastąpi pracowników skarbówki? Sztuczna inteligencja a podatki
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Materiał Partnera
Od wyznaczania czasu po nowe światy. Obserwatorium Astronomiczne UW skończyło 200 lat
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama