Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 06.04.2015 21:12 Publikacja: 06.04.2015 21:12
Foto: Flickr
Wielkanocny weekend był okazją do raczenia się różnymi przysmakami, między innymi czekoladą, nie tylko w formie tabliczek, ale również zajączków, jaj, polew na babach czy mazurkach. Wielu ludzi jest przekonanych, że nie popełniają w ten sposób dietetycznego grzechu.
W pismach kolorowych rubryki poświęcone zdrowej diecie informują o zaletach czekolady: po czekoladę ludzie powinni śmiało sięgać, ponieważ zawiera ona, zwłaszcza gorzka, dużo ochronnych przeciwutleniaczy, więcej nawet niż owoce, neutralizujących wolne rodniki przyspieszające proces starzenia się komórek i sprzyjające rozwojowi wielu chorób. Stąd wniosek, że spożywanie czekolady zmniejsza prawdopodobieństwo chorób nowotworowych, miażdżycy, cukrzycy, alergii, demencji, parkinsona. Czekolada zredukuje ryzyko dolegliwości okulistycznych, między innymi zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas