Statystyczny test gorzkiej czekolady

Naukowcy sprawdzą, czy rzeczywiście gorzka czekolada ma korzystny wpływ na zdrowie.

Publikacja: 06.04.2015 21:12

Statystyczny test gorzkiej czekolady

Foto: Flickr

Wielkanocny weekend był okazją do raczenia się różnymi przysmakami, między innymi czekoladą, nie tylko w formie tabliczek, ale również zajączków, jaj, polew na babach czy mazurkach. Wielu ludzi jest przekonanych, że nie popełniają w ten sposób dietetycznego grzechu.

W pismach kolorowych rubryki poświęcone zdrowej diecie informują o zaletach czekolady: po czekoladę ludzie powinni śmiało sięgać, ponieważ zawiera ona, zwłaszcza gorzka, dużo ochronnych przeciwutleniaczy, więcej nawet niż owoce, neutralizujących wolne rodniki przyspieszające proces starzenia się komórek i sprzyjające rozwojowi wielu chorób. Stąd wniosek, że spożywanie czekolady zmniejsza prawdopodobieństwo chorób nowotworowych, miażdżycy, cukrzycy, alergii, demencji, parkinsona. Czekolada zredukuje ryzyko dolegliwości okulistycznych, między innymi zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką