Wielkanocny weekend był okazją do raczenia się różnymi przysmakami, między innymi czekoladą, nie tylko w formie tabliczek, ale również zajączków, jaj, polew na babach czy mazurkach. Wielu ludzi jest przekonanych, że nie popełniają w ten sposób dietetycznego grzechu.
W pismach kolorowych rubryki poświęcone zdrowej diecie informują o zaletach czekolady: po czekoladę ludzie powinni śmiało sięgać, ponieważ zawiera ona, zwłaszcza gorzka, dużo ochronnych przeciwutleniaczy, więcej nawet niż owoce, neutralizujących wolne rodniki przyspieszające proces starzenia się komórek i sprzyjające rozwojowi wielu chorób. Stąd wniosek, że spożywanie czekolady zmniejsza prawdopodobieństwo chorób nowotworowych, miażdżycy, cukrzycy, alergii, demencji, parkinsona. Czekolada zredukuje ryzyko dolegliwości okulistycznych, między innymi zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.