Reklama
Rozwiń

W środku może być alergen

Oznakowanie żywności jest szczególnie istotne dla osób wrażliwych

Publikacja: 15.03.2010 03:40

W środku może być alergen

Foto: www.sxc.hu

Zanim klient kupi opakowany środek spożywczy, powinien zwrócić uwagę na informację o jego składnikach. Może być bardzo ważna dla osób na diecie, chorych, unikających niektórych alergenów. Informacji takiej nie znajdziemy na jednoskładnikowych środkach spożywczych, jeżeli nazwa umożliwia dokładną ich identyfikację. Nie będzie też takiej informacji na produktach świeżych, nieobranych i nierozdrobnionych, np. warzywach, owocach, na serach, maśle, śmietankach, piwie.

[b]Wykaz składników i ich masy, w myśl przepisów, poprzedza słowo: skład, albo: składniki.[/b] Konsument nie znajdzie w tym wykazie wody, jeżeli stosowana jest podczas produkcji wyłącznie do odtworzenia koncentratu lub odwodnionej formy półproduktów. Nie będzie też wymieniona, gdy stanowi nie więcej niż 5 proc. masy gotowego środka spożywczego.

[wyimek]Jeśli masz nadciśnienie, sprawdź, czy w produkcie jest lukrecja[/wyimek]

Konsument wrażliwy powinien poszukać też tzw. dodatkowych informacji, które zobowiązany jest podać producent artykułów żywnościowych. Dotyczą one np. pakowania w atmosferze ochronnej, jeżeli odbywało się ono przy użyciu gazu obojętnego powodującego przedłużenie okresu trwałości; zawartości substancji słodzącej, cukru czy też fenyloalaniny, gdy do produktu dodano aspartam lub jego sól. Ważna jest dla niego także informacja o tym, że spożycie artykułu w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Jest tak wówczas, gdy w procesie produkcyjnym zostały użyte inne niż słodziki stołowe środki, w których zawartość alkoholi wodorotlenowych przekracza 10 proc.

Konsument cierpiący na nadciśnienie powinien sprawdzić, zwłaszcza przy kupowaniu towarów cukierniczych lub napojów (też alkoholowych), czy przypadkiem nie zawierają one lukrecji w ilości nie mniejszej niż 10 mg na litr. W oznakowaniu znajdzie także informację o tym, że produkt jest odpowiedni dla wegetarian lub wegan. Osoby, które nie tolerują kofeiny lub chininy, dowiedzą się o zawartości w produkcie tych substancji, jeśli będą na tyle uważne, by w trosce o swoje zdrowie zapoznać się z oznakowaniem.

Niektóre artykuły spożywcze, takie jak suplementy diety, żywność wzbogacona, środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego, naturalne wody mineralne, wody źródlane czy żywność genetycznie zmodyfikowana, znakowane są na podstawie odrębnych przepisów.

Zanim klient kupi opakowany środek spożywczy, powinien zwrócić uwagę na informację o jego składnikach. Może być bardzo ważna dla osób na diecie, chorych, unikających niektórych alergenów. Informacji takiej nie znajdziemy na jednoskładnikowych środkach spożywczych, jeżeli nazwa umożliwia dokładną ich identyfikację. Nie będzie też takiej informacji na produktach świeżych, nieobranych i nierozdrobnionych, np. warzywach, owocach, na serach, maśle, śmietankach, piwie.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
W sądzie i w urzędzie
Nowa funkcja w mObywatelu. Przyda się na starość
Prawo drogowe
Trudniej będzie zdać egzamin na prawo jazdy. Wchodzi w życie "prawo Klimczaka"
Prawo w Polsce
Ponad pół tysiąca głosów na Nawrockiego przypisanych niesłusznie Trzaskowskiemu
Edukacja i wychowanie
Jakie są najlepsze uczelnie w Polsce? Opublikowano ranking Perspektywy 2025
Zawody prawnicze
Ranking kancelarii prawniczych 2025. Znamy zwycięzców