W środku może być alergen

Oznakowanie żywności jest szczególnie istotne dla osób wrażliwych

Publikacja: 15.03.2010 03:40

W środku może być alergen

Foto: www.sxc.hu

Zanim klient kupi opakowany środek spożywczy, powinien zwrócić uwagę na informację o jego składnikach. Może być bardzo ważna dla osób na diecie, chorych, unikających niektórych alergenów. Informacji takiej nie znajdziemy na jednoskładnikowych środkach spożywczych, jeżeli nazwa umożliwia dokładną ich identyfikację. Nie będzie też takiej informacji na produktach świeżych, nieobranych i nierozdrobnionych, np. warzywach, owocach, na serach, maśle, śmietankach, piwie.

[b]Wykaz składników i ich masy, w myśl przepisów, poprzedza słowo: skład, albo: składniki.[/b] Konsument nie znajdzie w tym wykazie wody, jeżeli stosowana jest podczas produkcji wyłącznie do odtworzenia koncentratu lub odwodnionej formy półproduktów. Nie będzie też wymieniona, gdy stanowi nie więcej niż 5 proc. masy gotowego środka spożywczego.

[wyimek]Jeśli masz nadciśnienie, sprawdź, czy w produkcie jest lukrecja[/wyimek]

Konsument wrażliwy powinien poszukać też tzw. dodatkowych informacji, które zobowiązany jest podać producent artykułów żywnościowych. Dotyczą one np. pakowania w atmosferze ochronnej, jeżeli odbywało się ono przy użyciu gazu obojętnego powodującego przedłużenie okresu trwałości; zawartości substancji słodzącej, cukru czy też fenyloalaniny, gdy do produktu dodano aspartam lub jego sól. Ważna jest dla niego także informacja o tym, że spożycie artykułu w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Jest tak wówczas, gdy w procesie produkcyjnym zostały użyte inne niż słodziki stołowe środki, w których zawartość alkoholi wodorotlenowych przekracza 10 proc.

Konsument cierpiący na nadciśnienie powinien sprawdzić, zwłaszcza przy kupowaniu towarów cukierniczych lub napojów (też alkoholowych), czy przypadkiem nie zawierają one lukrecji w ilości nie mniejszej niż 10 mg na litr. W oznakowaniu znajdzie także informację o tym, że produkt jest odpowiedni dla wegetarian lub wegan. Osoby, które nie tolerują kofeiny lub chininy, dowiedzą się o zawartości w produkcie tych substancji, jeśli będą na tyle uważne, by w trosce o swoje zdrowie zapoznać się z oznakowaniem.

Niektóre artykuły spożywcze, takie jak suplementy diety, żywność wzbogacona, środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego, naturalne wody mineralne, wody źródlane czy żywność genetycznie zmodyfikowana, znakowane są na podstawie odrębnych przepisów.

Zanim klient kupi opakowany środek spożywczy, powinien zwrócić uwagę na informację o jego składnikach. Może być bardzo ważna dla osób na diecie, chorych, unikających niektórych alergenów. Informacji takiej nie znajdziemy na jednoskładnikowych środkach spożywczych, jeżeli nazwa umożliwia dokładną ich identyfikację. Nie będzie też takiej informacji na produktach świeżych, nieobranych i nierozdrobnionych, np. warzywach, owocach, na serach, maśle, śmietankach, piwie.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Prawo karne
Morderstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obrońca podejrzanego: nie przyznał się
Ubezpieczenia i odszkodowania
Rekordowe odszkodowanie dla pacjenta. Miał operację kolana, wypisano go bez nogi
Prawo dla Ciebie
Jest decyzja SN ws. wytycznych PKW. Czy wstrząśnie wyborami?
Prawo karne
Mieszkanie Nawrockiego. Nieprawdziwe oświadczenia w akcie notarialnym – co na to prawo karne?
Matura i egzamin ósmoklasisty
Matura i egzamin ósmoklasisty 2025 z "Rzeczpospolitą" i WSiP
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem