Odkryli, co szkodzi zębom

Brytyjscy naukowcy z King's College London Dental Institute stworzyli listę rzeczy, których należy unikać, by mieć zdrowe zęby. Znalazły się na niej m.in. jabłka, batony zbożowe, guma owocowa, wino.

Aktualizacja: 24.02.2012 16:12 Publikacja: 24.02.2012 15:38

fot. mirilmacar

fot. mirilmacar

Foto: www.sxc.hu

Zębom szkodzą także ozdoby, pływanie w basenie i... ich mycie zaraz po posiłku.

Naukowcy przebadali tysiąc osób od 18 do 30 lat i dowiedli, że u tych, które jedzą jabłka, ryzyko próchnicy wzrasta o 3,7 proc.

– Wiele gatunków jabłek zawiera bardzo wysoki poziom cukru, nawet do czterech łyżeczek. Ich jedzenie zwiększa poziom kwasów w jamie ustnej, które negatywnie wpływają na szkliwo, sprzyjają także rozwojowi bakterii. Choć jednocześnie jabłka są bogate w wapń, który neutralizuje kwasy i wzmacnia strukturę zęba – mówi lek. stom. Dariusz Wilisowski z Centrum Stomatologii Luxdentica w Krakowie.

Zdaniem specjalistów problem nie tkwi w samym jabłku, bo ono bez wątpienia jest zdrowe i jeść je warto, ale w tym, w jakim tempie jest zjadane.

– Jeśli jemy powoli, wydłuża się czas uwalniania kwasów, działają one dłużej na powierzchnię zęba. Rozwiązaniem jest więc szybkie jedzenie owoców, i to w umiarkowanej ilości – mówi dentysta.

Brytyjczycy odradzają też słodzone soki, głównie w kartonikach, które zawierają sporo cukru i kwasów. Stomatolodzy radzą, by lepiej wybierać te świeżo wyciskane. Innym napojem, który szkodzi zębom, jest czerwone wino. Ale tylko dlatego, że zabarwia zęby na szaro.

Na przebarwienia narażeni są również miłośnicy pływania.

– Wysokie stężenie chloru w wodzie może powodować zmiany koloru zębów, zwłaszcza jeśli mamy tendencję do nabierania wody do ust podczas pływania. Dlatego po wizycie na basenie należy nie tylko wziąć prysznic, ale także porządnie umyć zęby – radzi lekarz.

Naukowcy przyjrzeli się również codziennej higienie zębów. Okazało się, że ich mycie może być szkodliwe, zwłaszcza wtedy, gdy robi się to zaraz po jedzeniu. – Gdy jemy obiad lub nawet zwykłą przekąskę, szkliwo zębów jest zmiękczane przez kwasy zawarte w jedzeniu. Sama płytka szkliwa staje się wtedy osłabiona i niestabilna, dodatkowe potraktowanie jej pastą, płynem i szczoteczką może tylko uszkodzić powierzchnię zęba. Konieczne jest więc odczekanie 30 minut po posiłku. Dotyczy to zwłaszcza kwaśnych pokarmów – tłumaczy dr Wilisowski. Niewskazana jest także owocowa guma do żucia, która dla podkreślenia smaku jest zakwaszana. Lepsze są gumy miętowe.

Stomatolodzy przestrzegają też przed zakładaniem kolczyków na wargi czy język. Pacjenci z tego typu ozdobami najczęściej trafiają do gabinetów z uszkodzonym szkliwem, nadkruszonymi zębami, a nawet złamanymi lub wybitymi jedynkami. Kolczyk jest także zagrożeniem dla zębów podczas jedzenia.

– Źle usadowiony może sprawić, że podczas żucia pokarmu nagryziemy na niego. Oprócz bólu może to spowodować pęknięcie szkliwa i w konsekwencji rozwój próchnicy, a nawet zniszczenie całego zęba – dodaje lekarz.

Zębom szkodzą także ozdoby, pływanie w basenie i... ich mycie zaraz po posiłku.

Naukowcy przebadali tysiąc osób od 18 do 30 lat i dowiedli, że u tych, które jedzą jabłka, ryzyko próchnicy wzrasta o 3,7 proc.

Pozostało 91% artykułu
Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali