Zimny drań

Susły, by móc przespać całą zimę, potrafią obniżyć temperaturę swojego ciała do 2,8 stopnia C, a częstotliwość pracy serca zmniejszają z 300 do 4–7 skurczów na minutę

Publikacja: 01.02.2013 09:00

Suseł. Fot. ruchomor

Suseł. Fot. ruchomor

Foto: Flickr

Nawet oddychać potrafią tylko 1 raz na minutę. Aktywność ich nerek i innych narządów wewnętrznych spada, a aktywność ruchowa w ogóle zamiera. Suseł zapada w stan zbliżony do hibernacji.

Impulsem do hibernacji jest obniżenie temperatury otoczenia do 10 st. C. Żeby tak wcześnie się położyć i dożyć do wiosny, suseł zaczyna się opychać już na przełomie lipca i sierpnia.  Zjada głównie węglowodany pochodzące z nasion traw i dzięki tej diecie znacząco zwiększa masę ciała.

Każdy szanujący się suseł przeprowadza latem remont norki. Kopie nowe nory, przebudowuje stare. W bocznych odgałęzieniach szykuje spiżarnie z nasionami traw i ostrożeniem warzywnym, który my nazywamy ostem. Szykuje też sypialnię, bo szanujący się suseł nie dzieli sypialni z innych. Śpi samotnie.

Dorosłe susły we wrześniu schodzą do nory i od tego momentu rzadko ją opuszczają. Młode potrzebują więcej czasu na przygotowanie nory i zgromadzenie tłuszczu pod skórą, więc widywane są na zewnątrz nawet do października.

Hibernujący suseł zwija się w kłębek. Głowę i łapki chowa pod tułowiem zabezpieczając je w ten sposób przed odmrożeniami. Śpi sześć miesięcy, rzadko się budząc.

Pomimo wcześnie rozpoczętych przygotowań, śmiertelność susłów w czasie zimy jest wysoka. Zabić może zarówno ostra, jak i wyjątkowo łagodna zima, kiedy to często się budzą i tracą tkankę tłuszczową. Szczupłe, niestety zamarzają na śmierć.

Teraz smacznie - mam nadzieję - śpią w swych norkach.

Nawet oddychać potrafią tylko 1 raz na minutę. Aktywność ich nerek i innych narządów wewnętrznych spada, a aktywność ruchowa w ogóle zamiera. Suseł zapada w stan zbliżony do hibernacji.

Impulsem do hibernacji jest obniżenie temperatury otoczenia do 10 st. C. Żeby tak wcześnie się położyć i dożyć do wiosny, suseł zaczyna się opychać już na przełomie lipca i sierpnia.  Zjada głównie węglowodany pochodzące z nasion traw i dzięki tej diecie znacząco zwiększa masę ciała.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem