Reklama

Campinovi Chianti Classico

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Publikacja: 30.07.2015 21:03

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

We Francji aperitif został wymyślony w połowie XIX wieku przez pewnego paryskiego aptekarza i handlarza winem w jednej osobie. Domieszka mieszanki ziołowej do wzmocnionego wina miała uprzyjemnić stacjonującym w Afryce żołnierzom Legii Cudzoziemskiej przyjmowanie w obronie przed malarią wyjątkowo niesmacznej chininy.

Włosi byli jeszcze szybsi – wermut zawdzięczamy Antonio Benedetto Carpanowi, który w 1786 roku bez jakichś widocznych głębokich pobudek dodał do białego wina silny ziołowy napar. Współcześnie w Italii dla wielu l'aperitivo to nieodłączna cząstka dnia. Do kieliszka można nalać zarówno jeden z wielu drinków, jak i białe lekkie wino w wersji musującej lub nie. Ostatnio przedstawiałem zresztą kilka trunków, które doskonale sprawdzają się jako wzmagający apetyt i mile rozdrażniający kubki smakowe wstęp do kolacji. Dlatego dziś pora na wino do dania głównego.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Kultura
Po publikacji „Rzeczpospolitej” znalazły się pieniądze na wydanie listów Chopina
Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Reklama
Reklama