Menu sushi podzielone jest na talerzyki o różnych kolorach, na których znajdują się kawałki w różnych cenach. Talerzyk biały kosztuje 10 zł, zielony 13 zł, żółty 17 zł, niebieski 24 zł, czarny 29 zł, a czerwony 33 zł. Są też różne rodzaje sashimi – od 27 do 87 zł.
Wybór potraw jest bardzo duży, a wszystkie są świeże i świetnie przygotowane. Szczególną uwagę warto zwrócić na tatar z łososia. Drobno posiekana ryba jest delikatna i świetnie doprawiona lekko pikantnymi korzennymi przyprawami. California maki z tuńczykiem to również dobry wybór. Ryż smakuje wyśmienicie. Poza tym nie ma go zbyt dużo – w rolce znajduje się naprawdę solidny kawałek pachnącego świeżością tuńczyka, więc gość ma poczucie, że dobrze wydał pieniądze. Pyszne są też wszystkie rodzaje sushi ze składnikami smażonymi w tempurze.
PSST!?Można tu kupić japońskie piwa i sake, również na wynos.
11/20
Sushi/Swobodna
Mariacka 26
40-014 Katowice
tel. +48 513 940 795
www.sakurasushibar.pl
Czynne
pon.–sob. 11.00–23.00
niedz. 12.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 20 zł
danie główne 40 zł
deser 12 zł
Menu degustacyjne
Zestawy od 55 do 280 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Sushi Zushi
Szefowie kuchni Maciej Pawłowski, Sławomir Wasilewski
Maciej Pawłowski i Sławomir Wasilewski założyli tę restaurację w 2008 r., kiedy byli już doświadczonymi sushimasterami. Szefują jej wspólnie do dziś.
We wnętrzu króluje duży drewniany bar, wokół którego pływają łódeczki z sushi. Jeśli goście pragną intymności, mają do dyspozycji kilka drewnianych stolików.
Oprócz sushi i sashimi lokal podaje inne dania kuchni japońskiej. Warto zacząć od zupy miso, oferującej całe bogactwo orientalnych smaków. Jest intensywna, esencjonalna, z dużymi kawałkami delikatnego tofu oraz pachnącymi morzem wodorostami. A na dodatek podana w pięknej ceramicznej miseczce. Marukome tori to nieziemsko soczysta pierś kurczaka o smaku miso z wyraźną nutą imbiru, serwowana z sałatką firmową Sushi Zushi ze świeżych warzyw, z kokosowo-miodowym sosem. Sushi zachwyca świeżością i jakością składników, a także idealnie przygotowanym ryżem. Maćkomaki to jeden z autorskich popisów Pawłowskiego. Są tutaj: doskonałej jakości łosoś, grzyby shiitake, krewetka i ziarna sezamu. Bogactwo idealnie komponujących się ze sobą składników tworzy z Maćkomaków małe dzieła sztuki! Deser natomiast, podany w trzech skórkach po marakui, prezentuje się przepięknie. To delikatna panna cotta, połączona z pełną smaku marakują i ciasteczkami z czekoladą – kompozycja jest wyśmienita, a jej smak długo pozostaje na podniebieniu.
PSST!?Do posiłku warto domówić podaną w żeliwnym czajniczku herbatę: o smaku japońskich wiśni lub z prażonym ryżem.
11,5/20
Sushi/Biznesowa
Żurawia 6/12
01-497 Warszawa
tel. +48 22 420 33 73
+48 22 420 33 74
www.sushizushi.pl
Czynne
pon.–czw. 12.00–23.00
pt.–sob. 12.00–3.00
niedz. 13.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 25 zł
danie główne 60 zł
deser 24 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Szajnochy 11
Szef kuchni?Tomasz Hartman
Ten lokal ma dwa oblicza. Pierwsze to klasyczny sushi bar, gdzie narzędziem pracy jest yanagiba. Drugie to scena, na której realizowane są kulinarne pomysły doświadczonego, lecz ciągle poszukującego nowych smaków Tomasza Hartmana.
Autorskie menu szefa zmienia się co dwa miesiące. Dania przygotowywane są z ryb i owoców morza, po które załoga regularnie jeździ do Holandii, oraz owoców i warzyw od sprawdzonych okolicznych dostawców.
Każda sezonowa karta ma motyw przewodni. Na przednówku Hartman eksplorował stare techniki kulinarne: kiszenie, wędzenie i suszenie. Z nadejściem wiosny leitmotivem stały się „młode pędy” – można było skosztować np. ośmiornicy z gęstym zielonym sosem z liści młodych sałat i ziół. Tegoroczne letnie menu to reinterpretacje dań, które kojarzą się jednoznacznie, zarówno jeśli chodzi o formę, jak treść, a po przeróbkach szefa przybierają zupełnie inną postać, intrygują i dziwią. Zamówiwszy „zapiekankę”, zakoczeni goście otrzymują… pięknie zapieczoną ostrygę z dodatkiem parmezanu i świeżych ziół. W tym nietuzinkowym lokalu goście znajdą równie nietuzinkowe wina. Ich wspólną cechą jest to, że pochodzą od małych producentów stosujących rzemieślnicze metody, szanujących tradycję i naturę.
PSST!?W ofercie również kolacje degustacyjne (potrawy zarówno z menu sezonowego, jak i sushi), w których jednorazowo może wziąć udział 40 osób.
12/20
Nowatorska/Biznesowa
Szajnochy 11
50-076 Wrocław
tel. +48 71 342 30 62
www.szajnochy11.pl
Czynne
pon.–sob. 13.00–23.00
niedz. 13.00–22.00
kuchnia:
pon.–sob. do 22.45
niedz. do 21.45
Średnie ceny
przystawka 22 zł
danie główne 45 zł
deser 22 zł
Płatność kartą
Visa MC
- Tomo Sushi
Szef kuchni Adrian Budziński
Adrian Budziński to jeden z najbardziej doświadczonych sushi masterów w Polsce.
Tomo ma wnętrze w japońskim stylu. Dominują tu drewno i kamień. Na uwagę zasługuje duży bar, wokół którego jest najdłuższa w Polsce „rzeka sushi”. Przyjemnie jest przy nim zasiąść i obserwować, jak na łódeczkach nadpływają przygotowane na naszych oczach kolorowe japońskie rozmaitości.
Ucztę można rozpocząć od zupy miso, bogatej w smaki wodorostów oraz nuty szczypiorku i delikatnego tofu. Potem warto sprawdzić, jak wygląda w praktyce typowo japoński szacunek dla produktu i dążność do perfekcji. Mariaż krewetek w słodko-ostrym kremowym sosie z drobno pokrojonym szczypiorkiem i kawałkiem soczystej limonki jest doskonały, same zaś skorupiaki jędrne, świeże i pachnące. Takie gotowanie pozwala zakochać się nie tylko w sushi! Ryż jest przygotowany idealnie, a pozostałe składniki imponują jakością. Godna pochwały jest wersja California maki z tuńczykiem oraz ta z krabem i dojrzałym awokado; nie zawadzi wypróbować i tej z pieczoną kaczką. Nie rozczarowują popularne maki z serkiem philadelphia i łososiem.
Aby nie zniszczyć tych dobrych wrażeń cukrem, na deser warto wybrać niezbyt słodkie, za to niezwykle aromatyczne sorbety. W pamięci zostanie smak malin i orzeźwiający posmak cytryny.
PSST!?Można usiąść przy barze i poprosić mistrzów o przygotowanie sushi spoza karty, wedle własnych zachcianek smakowych.
11/20
Sushi/Biznesowa
Krucza 16/22
00-526 Warszawa
tel. +48 22 434 23 44
+48 508 122 212
www.tomo.pl
Czynne
pon.–sob. 12.00–23.00
niedz. 12.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 45 zł
danie główne 60 zł
deser 17 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx