W formie kalendarium zgonów znanych postaci historycznych (sporą część tych informacji zawdzięczam osobliwej książce Isabelle Bricard „Leksykon śmierci wielkich ludzi”) sporządziłem listę fatalnych skutków niewłaściwego odżywiania się lub błędnego zastosowania produktów kulinarnych w terapiach aplikowanych przez dawnych medyków. Nie liczę tych, którzy zostali z premedytacją otruci albo umarli z głodu.
Na początku wypada umieścić Buddę, który mimo swej boskości zmarł po zjedzeniu niewłaściwych grzybów.
W roku 570 p.n.e. grecki poeta Anakreont udusił się pestką winogrona. „Kiedy wysysał sok z owocu winnej latorośli podgrzanego przez słońce, aby wzmocnić swe wątłe siły, pestka utknęła mu w gardle, pozbawiając go życia” – napisał później jeden z historyków.
W czasach Lukullusa, sławnego z zamiłowania do wystawnych uczt, niejaki Fabiusz, lichwiarz rzymski, udusił się kozim włosem, pijąc mleko.
W 161 r. cesarz rzymski Antoninus Pius zmarł na niestrawność po zjedzeniu sera.