Kiedy problem leży na talerzu

Brytyjscy lekarze z powodzeniem odczulili dzieci cierpiące na alergię pokarmową. Twierdzą, że żadnemu zespołowi przed nimi nie udało się odnieść podobnego sukcesu

Publikacja: 20.02.2009 21:21

Kiedy problem leży na talerzu

Foto: Fotorzepa, Bartosz Jankowski

Źródłem cierpienia małych pacjentów były... orzeszki ziemne. Mimo swoich niewielkich rozmiarów potrafią one naprawdę uprzykrzyć człowiekowi życie. Jak mówią specjaliści, alergia na fistaszki jest jedną z najpoważniejszych wśród wszystkich uczuleń pokarmowych. Zjedzenie nawet niewielkiej ich ilości – w postaci na przykład okruszków pozostałych na talerzu – może skutkować u alergika silną reakcją, z utratą przytomności włącznie, a nawet doprowadzić do śmierci.

[srodtytul] Z kanapką na urodziny[/srodtytul]

Autorami sukcesu, o którym donosi pismo "Allergy", jest zespół uczonych z Addenbrooke's Hospital w Cambridge, we wschodniej Anglii. W eksperymencie ich autorstwa wzięła udział co prawda tylko czwórka dzieci z poważną alergią, ale biorąc pod uwagę rezultat, jaki udało się im osiągnąć, nie można tych badań przemilczeć.

Projekt polegał na stopniowym zwiększaniu przez lekarzy tolerancji małych pacjentów na orzeszki. W jaki sposób? Podawano im coraz większe dawki tego alergenu. To tradycyjna metoda odczulania, stosowana przez alergologów. W tym przypadku trwała jednak stosunkowo długo, bo sześć miesięcy.

Naukowcy zaczęli od podawania dzieciom zaledwie 5 miligramów orzeszków dziennie. Zostały one zmielone i zjadane przez maluchy razem z jogurtem. Pod koniec trwania eksperymentu mali pacjenci spożywali już 800 mg, co jest odpowiednikiem pięciu fistaszków. Nie stwierdzono w tym czasie pojawienia się u nich reakcji alergicznej. – Nie jest to trwałe wyleczenie. Ale jak długo dzieci te będą zjadać codziennie niewielką dawkę orzechów, tak długo ich organizm będzie je tolerował – tłumaczy dr Andrew Clark, kierownik badania.

Dla rodzin chorych dzieci to i tak spore osiągnięcie. – Trudno opisać, jak wiele dla nas to znaczy. Nie tylko dla życia mojego syna, ale i całej naszej rodziny – tłumaczy Kate Frost, matka dziewięcioletniego Michaela, który wziął udział w eksperymencie. Alergia pokarmowa jednego członka rodziny dotyczy tak naprawdę wszystkich jego członków. Wszyscy muszą zmienić swoje żywieniowe nawyki. Choć najbardziej oczywiście sam alergik.

– Jeśli moje dziecko idzie na przyjęcie urodzinowe kolegi, bierze ze sobą własne jedzenie – opowiada Frost. Trudno bowiem nawet przez przypadek nie zjeść orzeszków, które są dodawane jako element smakowy do wielu wyrobów spożywczych, zwłaszcza do słodyczy.

Brytyjscy lekarze prowadzą kolejną fazę badań, w której uczestniczy jeszcze 18 innych dzieci w wieku od siedmiu do 17 lat. Zamierzają jeszcze przez dłuższy czas monitorować stan ich zdrowia. Dr Clark dodaje, że nie widzi powodu, dla którego podobna metoda nie miałaby zadziałać u osób dorosłych.

Alergia może się objawić w każdym okresie życia. W przypadku Krzysztofa, który jest dziennikarzem, stało się to około czterdziestego roku życia. – Spędzaliśmy z żoną w domu miły wieczór i piliśmy wino. Zachciało nam się czekolady z orzechami – relacjonuje. – Zjadłem kawałek. Spuchłem i dostałem duszności. Przeraziłem się nie na żarty.

[srodtytul]Precz z orzechami [/srodtytul]

Kolejna próba sięgnięcia przez Krzysztofa po orzechy zakończyła się podobne. Od tamtej pory unika ich jak ognia.

– Naszą motywacją było znalezienie takiego sposobu terapii, dzięki któremu alergicy poczuliby się bezpieczniej, realizując tak podstawową potrzebę człowieka, jaką jest jedzenie – opowiada dr Clark.

Niestety, ludzi z podobnym problemem będzie przybywać. Jak wynika ze statystyk amerykańskiej instytucji Centers for Disease Control and Prevention, od 1997 roku liczba dzieci cierpiących na alergie pokarmowe wzrosła o 18 proc. W rezultacie schorzenie to dotyka jednego na 26 maluchów.

Źródłem cierpienia małych pacjentów były... orzeszki ziemne. Mimo swoich niewielkich rozmiarów potrafią one naprawdę uprzykrzyć człowiekowi życie. Jak mówią specjaliści, alergia na fistaszki jest jedną z najpoważniejszych wśród wszystkich uczuleń pokarmowych. Zjedzenie nawet niewielkiej ich ilości – w postaci na przykład okruszków pozostałych na talerzu – może skutkować u alergika silną reakcją, z utratą przytomności włącznie, a nawet doprowadzić do śmierci.

Pozostało 87% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"