Royal Jelly czyli królewski dar, daje królowej pszczół ogromną witalność i długowieczność. W ten sam sposób działa na naszą skórę. Mleczko pszczele jest stosowane w kosmetologii jako preparat antybakteryjny oraz przeciw starzeniu się skóry.
Cudowna substancja
Mleczko pszczele produkowane jest przez młode pszczoły - robotnice, między 5 a 14 dniem ich życia. Mleczkiem są karmione wszystkie larwy w ulu natomiast matki pszczele w większej ilości. Dlatego, jak wynika z badań matki pszczele żyją od 4 do 6 lat, a robotnice tylko około miesiąca. Mleczko pozyskuje się z mateczników w okresie od połowy maja do końca lipca. Swoją konsystencją przypomina gęstą śmietanę. Jest koloru białego z perłowym odcieniem. Posiada specyficzny, lekko kwaśny smak.
Świeże mleczko zawiera wiele cennych składników, takich jak białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, enzymy i biopierwiastki oraz witaminy. Mleczko pszczele jest produktem nietrwałym, wrażliwym na światło i wysokie temperatury. Szybko żółknie i wysycha, a jego aktywność biologiczna obniża się na skutek rozkładu wielu składników. Zamknięte w szczelnych pojemnikach, w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. Jednak przechowując je w lodówce w temp. 0 - 5 °C można korzystać z niego nawet przez rok. Aby wydłużyć czas przydatności, mleczko powinno się konserwować alkoholem, bądź miodem.
Pszczeli prezent dla kosmetyki
Mleczko pszczele stosowane jest w kosmetyce ze względu na właściwości antybakteryjne i spowalniające proces starzenia się skóry. Doskonale nawilża i wygładza skórę, przywracając jej naturalną świeżość.
- To rewelacyjna substancja przeciw starzeniu się skóry. Zwłaszcza w produktach naturalnych, jest ważnym składnikiem kremów, balsamów i płynów przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej – mówi Róża Nowakowska, kosmetolog z Nantes.pl. - Ponadto ma działanie tonizujące, reguluje wydzielanie sebum i poziom nawilżenia skóry - dodaje.