Dieta w ciąży – w jakich produktach znajdziemy kwas foliowy?

Aktualizacja: 01.10.2013 16:45 Publikacja: 04.09.2013 12:17

Dieta w ciąży – w jakich produktach znajdziemy kwas foliowy?

Foto: ROL

Świadomość kobiet dotycząca diety w ciąży oraz jej wpływu na zdrowy rozwój nienarodzonego jeszcze dziecka stale wzrasta. Coraz większa liczba kobiet zdaje sobie sprawę, jak bardzo istotną rolę w czasie ciąży odgrywa kwas foliowy – niepozorny związek z grupy witamin B. Niedobór tej witaminy w krwiobiegu matki i dziecka może przynieść bardzo przykre skutki, dlatego należy wiedzieć, w jakich produktach żywnościowych się on znajduje i jaką pełni rolę w organizmie.

 

Gdzie pojawia się kwas foliowy?

Nazwa kwasu foliowego wywodzi się od łacińskiej nazwy liścia, czyli słowa folium. Oznacza to, że foliany (w takiej formie kwas foliowy pojawia się w produktach żywnościowych) występują głównie w produktach roślinnych, a dokładniej w zielonych liściach. Bogatym źródłem folianów są między innymi: kalafior, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, szparagi, brukselka, fasola, soczewica, pomidory, groch, ale również żółtka jaj, wątróbka i drożdże piwne.

Czy pobieranie kwasu foliowego z pożywienia wystarczy?

Istnieje kilka powodów, dla których pobieranie kwasu foliowego z pożywienia, nie zagwarantuje odpowiednio wysokiego poziomu tego związku w organizmie. Po pierwsze, kwas foliowy jest substancją niezwykle wrażliwą na działanie wszelkich czynników fizycznych, przede wszystkim ciepła i światła. Długotrwała i intensywna obróbka pożywienia prowadzi do zubożenia go w foliany. Poza tym, u blisko 50 proc. kobiet pojawia się defekt enzymatyczny, który powoduje, że przyswajanie kwasu foliowego staje się prawie niemożliwe. Organizm chorej kobiety nie potrafi przetworzyć folianów do użytecznej dla ustroju, zaktywowanej formy, co skutkuje niedoborem kwasu foliowego w krwiobiegu, mimo odpowiedniej jego podaży.

Jak wyeliminować niedobory kwasu foliowego w ciąży?

Dla zdrowych kobiet, u których nie pojawia się wspomniany wcześniej defekt, najlepszą propozycją będzie oczywiście spożywanie jak najmniej przetworzonych produktów żywnościowych, głównie produktów roślinnych. Biorąc jednak pod uwagę fakt, iż wszelkie nieprawidłowości na poziomie enzymatycznym można stwierdzić dopiero po wnikliwych badaniach laboratoryjnych, to zaleca się wszystkim kobietom uzupełnianie niedoborów kwasu foliowego odpowiednim suplementem witaminowym. Najlepszym rozwiązaniem jest preparat o nazwie Femibion  - jego skład jest wypadkową wielu lat skomplikowanych badań, których efektem finalnym jest metafolina, czyli łatwo przyswajalna, aktywna postać kwasu foliowego.

Świadomość kobiet dotycząca diety w ciąży oraz jej wpływu na zdrowy rozwój nienarodzonego jeszcze dziecka stale wzrasta. Coraz większa liczba kobiet zdaje sobie sprawę, jak bardzo istotną rolę w czasie ciąży odgrywa kwas foliowy – niepozorny związek z grupy witamin B. Niedobór tej witaminy w krwiobiegu matki i dziecka może przynieść bardzo przykre skutki, dlatego należy wiedzieć, w jakich produktach żywnościowych się on znajduje i jaką pełni rolę w organizmie.

Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali