Świadomość kobiet dotycząca diety w ciąży oraz jej wpływu na zdrowy rozwój nienarodzonego jeszcze dziecka stale wzrasta. Coraz większa liczba kobiet zdaje sobie sprawę, jak bardzo istotną rolę w czasie ciąży odgrywa kwas foliowy – niepozorny związek z grupy witamin B. Niedobór tej witaminy w krwiobiegu matki i dziecka może przynieść bardzo przykre skutki, dlatego należy wiedzieć, w jakich produktach żywnościowych się on znajduje i jaką pełni rolę w organizmie.
Gdzie pojawia się kwas foliowy?
Nazwa kwasu foliowego wywodzi się od łacińskiej nazwy liścia, czyli słowa folium. Oznacza to, że foliany (w takiej formie kwas foliowy pojawia się w produktach żywnościowych) występują głównie w produktach roślinnych, a dokładniej w zielonych liściach. Bogatym źródłem folianów są między innymi: kalafior, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, szparagi, brukselka, fasola, soczewica, pomidory, groch, ale również żółtka jaj, wątróbka i drożdże piwne.
Czy pobieranie kwasu foliowego z pożywienia wystarczy?