Jacek Fedde fachu uczył się, podróżując po świecie, od Francji po Karaiby. Prowadził także kilka restauracji w Polsce i stworzył kuchnię gdyńskiej Tłustej Kaczki. W 2012 roku objął pieczę nad kuchnią Bazaru 1838 i śmiało pokazuje na talerzach to, co przywiózł z podróży.
Restauracja mieści się w budynku o ciekawej historii. Kwiat wielkopolskiego mieszczaństwa powołał do życia spółkę, która w 1838 roku wybudowała ten gmach, aby służył rozwojowi handlu, oświaty i kultury. Tutaj w 1918 roku Ignacy Jan Paderewski przemówieniami podgrzewał nastroje patriotyczne. A w piwnicach Bazaru składowano kolekcję win niezwykłej wartości.
Obecni właściciele udźwignęli ciężar historii, a dzisiejsza restauracja stylem i klasą oddaje hołd tradycji, łącząc ją z nowoczesnością. Menu składa się w większości z dań inspirowanych kuchnia polską, ale wiele tu wtrętów egzotyki. Obok perfekcyjnie wykonanego żuru ze świeżo tartym chrzanem i jajkiem sous vide jest japoński bulion dashi, uzupełniający danie z przegrzebków i kalmarów, a także azjatycki ramen czy pochodzące z terenów dzisiejszego Peru ceviche. PSST! Spróbujcie deserów, w których Fedde odważnie zestawia smaki, tekstury i temperatury. Jeżeli traficie na lody z palonego masła, zamawiajcie bez wahania.
13/20
Międzynarodowa/Elegancka
ul. Paderewskiego 8
61-770 Poznań
tel. 61 222 68 64
www.bazar1838.pl
Czynne
pon. –sob. 9.00–22.00
niedz. 9.00–20.00
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 35 zł
danie główne 50 zł
deser 20 zł
- Concordia Taste
Szef kuchni Tomasz Trąbski
Gotuje tu jeden z najbardziej kreatywnych polskich szefów, Tomasz Trąbski. Jest absolwentem politologii, a fachu kulinarnego uczył się we Francji, Anglii i Irlandii. Po powrocie do Polski szefował kuchni opisanego na poprzedniej stronie Blow Up Hall 5050.
Concordia Taste jest częścią kameralnego centrum konferencyjnego Concordia Design i – szerzej – częścią imperium rodziny Voelkelów, do których, poza fabrykami mebli, należy także kilka uczelni wyższych. To właśnie studenci jednej z nich, School of Form, opracowali futurystyczno-minimalistyczny wystrój tego miejsca. I choćby wyłącznie dla niego warto tu przyjść. Menu bazuje w dużej mierze na lokalnych, sezonowych składnikach, a większość dostawców została w nim wymieniona. Na talerzu forma jest równie istotna jak treść, feeria barw towarzyszy bogactwu smaków. Wyjątkowo udana jest gęsta, esencjonalna zupa rybna, której pikantność przełamują dorszowe wątróbki o maślanej konsystencji. Niezwykłym zestawieniem jest serwowany na deser mus z czerwonej pomarańczy (w karcie nazywanej krwistą) z sorbetem z tejże, pokryty lśniącą czapą pomarańczowej piany. To dobry przykład modnej potrawy typu „jeden składnik w kilku wersjach", a także wielka atrakcja dla oczu i podniebienia.
PSST! Wszystkie dostępne tu wina można kupić na wynos z 30-procentowym rabatem. Niestety, oferta win na kieliszki jest nader uboga.
13,5/20
Nowatorska/Swobodna
ul. Zwierzyniecka 3
60-813 Poznań
tel. 61 667 44 19
www.concordiadesign.pl
Czynne
pon. –sob. 8.30–22.00
niedz. 9.30–20.00
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 28 zł
danie główne 47 zł
deser 16 zł
- Cucina
Szef kuchni Ernest Jagodziński
Ernest Jagodziński pracował w stolicy (99, hotel Westin), ma też na koncie doświadczenia azjatyckie (Japonia, Singapur). W 2005 roku wygrał konkurs „L'Art de la Cuisine Martell", a w 2009 – „Kucharz – Odkrycie Roku" miesięcznika „Kuchnia". Jego gotowanie to Równowaga między Odwagą a Rozwagą. Natomiast Uwaga skierowana jest na produkt: wydobycie jego smaku, struktury, koloru, kształtu. Jest estetycznie, inspirująco i smakowicie. Restauracja znajduje się w City Park, nowoczesnym loftowym kompleksie komercyjno-mieszkalnym. Wnętrze jest ciepłe, minimalistyczne: cegła, drewno i... wszechobecne wino.
Menu krótkie, około dziesięciu przystawek, kilka dań rybnych i mięs. Faworyci? Podwędzany tatar z langustynek, z jajkiem 62 stopnie, czarną truflą, chrupiącymi pestkami, grzankami i kiełkami lucerny. I soczysty tuńczyk z aksamitnym ziemniaczanym purée, krewetkami i chrupiącymi kurkami – w tej potrawie szef mistrzowsko łączy tekstury składników oraz azjatyckie i polskie smaki. W niedzielę Cucina oferuje rodzinne obiady w formie szwedzkiego stołu; działa wtedy również kącik zabaw dla dzieci. Ceny: dorośli – 129 zł/os., dzieci 6–12 lat – 64,50 zł/os., dzieci poniżej 6 lat – gratis.
PSST! Uwaga na błędny adres w Google Maps – prowadzi na manowce.
13,5/20
Nowatorska/Swobodna
ul. Wyspiańskiego 26 A
60-748 Poznań
tel. 602 66 88 00
www.cucina88.pl
Czynne
codziennie 12.00–23.00
śniadania pon. –pt. 6.30–10.30 sob. –niedz. 7.00–11.00
Płatność kartą
Visa MC
Średnie ceny
przystawka 38 zł
danie główne 70 zł
deser 25 zł
- Zagroda Bamberska
Szef kuchni Sergiusz Hieronimczak
Sergiusz Hieronimczak skończył Culinary Arts w londyńskim Westminster Kingsway College. Ostatnie dziesięć lat gotował w słynnych londyńskich restauracjach hoteli Savoy i Mandarin Oriental.
Zagroda Bamberska skrywa się pośród jeżyckich bloków i zaniedbanych kamienic. Nazwa nie jest chwytem marketingowym – to autentyczna zagroda Bambrów licząca ponad 100 lat i pieczołowicie odrestaurowana przez obecnych właścicieli. Mieści się w niej hotelik oraz restauracja z ogrodem.
Nie tylko architekturze przywrócono tu świetność. Także menu nawiązuje do tradycji i kultury ludu, który to miejsce stworzył. Próżno tu szukać turystycznych hitów – sałaty cezar czy sałatki greckiej. Możemy natomiast spróbować aksamitnego kremu z pasternaku, żurku bamberskiego z tartym jajkiem i maślakami czy botwinkowego chłodnika, podanego nietypowo z ozorami cielęcymi. Z dań głównych, poza gęsią i kaczką, mamy np. schab ze świni złotnickiej serwowany z szarymi kluskami. Miłą niespodzianką jest prezentacja potraw: wyglądają lekko, nowocześnie i radośnie. Absolutnie obowiązkowy jest przepyszny tradycyjny deser, bambrzok bamberski, czyli ciasto ziemniaczane odsmażane z miodem i bakaliami.
PSST! To świetne miejsce na obiad z dziećmi. Zadbany ogród i atrakcyjny plac zabaw oraz menu dziecięce są gwarancją udanego popołudnia.
12,5/20
Regionalna/Rodzinna
ul. Kościelna 43
60-534 Poznań
tel. 61 842 77 90
restauracjazagrodabamberska. pl
Czynne
pon. –sob. 7.00–11.00, 13.00–22.00
niedz. 8.00–11.00, 13.00–20.00
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 22 zł
danie główne 43 zł
deser 14 zł