Reklama

Drugie powstanie wielkopolskie

Kulinarna historia Wielkopolski jest niezwykle bogata, ba, momentami wręcz wzniosła!

Publikacja: 13.08.2015 20:59

Drugie powstanie wielkopolskie

Nawet powstanie wielkopolskie zostało ogłoszone przez Ignacego Jana Paderewskiego z hotelu Bazar, miejsca, którego piwnice skrywały największą kolekcję wina w tej części Europy. Trudno o lepszy podkład do kreślenia historii. Kamienica do dziś służy kulinariom i choć piwnice z winami pozostały wspomnieniem, to kuchnia restauracji Bazar 1838 wspaniale do nich nawiązuje.

Kultura, także kulinarna, w stolicy Wielkopolski kwitnie. Niezwykłą werwę i pasję widać było podczas kończącego się właśnie Festiwalu Transatlantyk, którego znaczną część jego twórca, człowiek niezwykłej pasji i talentu, Jan A.P. Kaczmarek poświęcił kulinariom. Pięć wieczorów z gastronomią najwyższych lotów: starannie wyselekcjonowane filmy, szefowie kuchni dobrani z grona laureatów „Żółtego przewodnika", dopieszczone menu inspirowane filmami. Wina dobrał Carlos Martin Vergara z firmy deSabor, który zaskoczył gości wędzoną oliwą z oliwek odmiany arbequina. W każdej kolacji zorganizowanej w gościnnych progach restauracji Concordia Taste uczestniczyło aż 150 osób, a bilety zostały sprzedane w ciągu zaledwie kilku godzin!

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Kultura
Po publikacji „Rzeczpospolitej” znalazły się pieniądze na wydanie listów Chopina
Kultura
Artyści w misji kosmicznej śladem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Kultura
Jan Ołdakowski: Polacy byli w powstaniu razem
Kultura
Jesienne Targi Książki w Warszawie odwołane. Organizator podał powód
Kultura
Bill Viola w Toruniu: wystawa, która porusza duszę
Reklama
Reklama