Gościniec Salmopolski to obowiązkowy dla każdego smakosza przystanek na trasie Wisła–Szczyrk. Jeśli nie uda się wam zatrzymać na posiłek, warto przynajmniej wpaść na zakupy.
PSST! Można zamówić (z jedno-, dwudniowym wyprzedzeniem) wędzonego w całości jesiotra (nawet 1,5-metrową sztukę) do zjedzenia na miejscu albo na wynos.
12/20
Regionalna/Swobodna
ul. Wiślańska 56 A
43-370 Szczyrk
tel. 33 817 92 92
kom. 516 168 046
www.gosciniec-szczyrk.pl
Czynne codziennie 9.00–21.00
Płatność kartą Visa MC
Średnie ceny
przystawka 11 zł
danie główne 35 zł
deser 15 zł
Mandragora
Szef kuchni Bartosz Mazur
Bartosz Mazur, bazując na tradycyjnych przepisach, stara się oddać istotę i smak tradycyjnej kuchni żydowskiej. To godna pochwały ambicja – zwłaszcza w Lublinie i okolicach, gdzie żydowska tradycja i kultura w istotny sposób wpływały na historię.
Mandragora mieści się na rynku w Kamienicy Pod Lwami, obok Trybunału Koronnego. Wnętrze urządzone jest w stylu typowego żydowskiego domu, do tradycji nawiązują też stroje obsługi – kelnerki mają proste białe sukienki i chustki na głowach. Obsługa jest życzliwa i świetnie zorientowana, nie tylko w menu. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś o kuchni żydowskiej, o tradycji i o Lublinie, popytajcie kelnerów – mają wiedzę i chętnie się nią dzielą.
Z menu polecamy przystawki: gęsi pipek, rewelacyjną wątróbkę drobiową na miodzie i winie, sandacza w białym sosie z orzechami. Ze specjalnego menu szabasowego (dostępnego w piątki i soboty) warto wybrać czulent lubelski z wołowiną lub gęsiną na pęczaku oraz gęś świąteczną na racuchach. Mandragora ma też pieczywo własnego wypieku oraz smaczne desery i ciasta z własnej cukierni. Są wina izraelskie (np. ceniony Yarden), lokalne piwa (Trybunalskie, Perła, Lubelskie) i mocne alkohole, np. 75-procentowa śliwowica paschalna.
PSST! Nie zapomnijcie kupić ich pysznego chleba do domu!
13/20
Żydowska/Swobodna
Rynek 9
20-112 Lublin
tel. 81 536 20 20
www.mandragora.lublin.pl
Czynne
pn. –czw. i niedz. 8.30–22.00
pt. –sob. 8.30–24.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 16 zł
danie główne 40 zł
deser 14 zł
Papu
Szef kuchni Bartosz Kędra
Restauracja Papu znajduje się na Mokotowie, nieopodal siedziby Szkoły Głównej Handlowej. Lokal urządzony jest w rustykalno-mieszczańskim, ciepłym stylu: na sufitach gustowne drewniane belki, na ścianach fotografie, na podłodze donice z palmami, a na stołach kwiaty i białe wykrochmalone obrusy.
Papu to kuchnia, którą znamy z rodzinnego domu, czasem tylko lekko zmodyfikowana. Styl gotowania też jest „domowy": szef wzbogaca menu o produkty sezonowe, obficie wykorzystuje w kuchni świeże warzywa, owoce i grzyby. Latem, gdy jest ciepło, warto spróbować chłodnika z pomidorów malinowych albo kremu z kurek. Jako że Bartosz Kędra gotuje po naszemu, w Papu nie może zabraknąć mięsa. Do wyboru m.in. fantastycznie pachnąca borowikami i śliwkami pieczona kaczka lub nieśmiertelny kotlet schabowy z kostką, podany z młodą kapustą i opiekanymi ziemniakami. Nie brak dań wegetariańskich – wart uwagi jest domowy, robiony na miejscu makaron z kurkami i młodym koprem. Karta win jest bardzo „przyjazna" – aż kilkanaście trunków można zamówić na kieliszki.
Na deser warto skosztować wypieków z cukierni Stary Dom, która jest siostrzanym lokalem Papu. W sezonie rewelacyjne jagodzianki!
PSST! Spróbujcie wybornych nalewek od lokalnych producentów z Mazowsza, a także tych robionych na miejscu w restauracji.
11/20
Polska/Biznesowa
al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
tel. 22 856 77 88
www.restauracjapapu.pl
Czynne codziennie 12.00–22.30 lub do ostatniego gościa
Płatność kartąVisa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 37 zł
danie główne 53 zł
deser 22 zł
Romantyczna
Szef kuchni Bartosz Budnik
Od dziewięciu lat szefem kuchni jest Bartosz Budnik, który trafił tu po stażu w bardzo dobrej francuskiej restauracji Chateau de la Tour w Cadillac. Znawca i wielbiciel lokalnych produktów, odkrywca zapomnianych smaków, niestroniący od kuchennych nowinek technicznych.
Wzgórza Dylewskie dr Ireny Eris, umiejscowione pośród pól i lasów okalających historyczne tereny Grunwaldu, to jeden z ciekawszych na Mazurach obiektów hotelarsko-gastronomicznych. Romantyczna jest jego sztandarową restauracją. Wśród składników potraw znajdziemy raki, perliczki, ślimaki, ryby oraz warzywa z ogrodu własnego i od okolicznych rolników. Można spróbować wołowego tatara wędzonego w dymie z leśnej szyszki, esencjonalnego rosołu z perliczki aromatyzowanego nacią i pyłem z laurowca czy carpaccio z piersi kaczki podawanego z kandyzowanym rabarbarem.
Lista win jest długa. Ich ceny, jak i ceny dań, wymagają znacznego nadwyrężenia budżetu. Najrozsądniej jest zatem zaordynować menu degustacyjne: składające się z czterech dań za 160 zł lub z sześciu za 220 zł. Wówczas za cenę dwu–trzydaniowego posiłku można się cieszyć wieloma smakami: dobrze poznać styl gotowania szefa kuchni i docenić jego kunszt.
PSST! To chyba jedyne miejsce na świecie, gdzie można podziwiać zdjęcia dr Eris w negliżu. Nic to, że była wówczas kilkuletnią panienką!
13,5/20
Nowatorska/Romantyczna
Wysoka Wieś 22
14-100 Ostróda
tel. 89 647 11 11
www.drirenaerisspa.pl
Czynne codziennie 18.00–22.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 50 zł
danie główne 95 zł
deser 28 zł
Menu degustacyjne
4 dania 160 zł
6 dań 220 zł