Kolorowe jarmarki smaku

Któż nie próbował nalewek. Zwykle w postaci ulepkowych wynalazków zaprawianych landrynkami u cioci na imieninach. Niemniej słowo „nalewka" budzi ciepłe skojarzenia.

Aktualizacja: 17.09.2015 22:47 Publikacja: 17.09.2015 21:00

Kolorowe jarmarki smaku

Foto: materiały prasowe

W dobrym wydaniu to nalew (stąd nazwa) na owocach, korzeniach, liściach, ziołach lub przyprawach. Dla smakoszy bez znaczenia są zawiłości techniczne przygotowania trunku. Liczy się radość oka chwytającego błyski światła z lśniącej toni, uwodzenie powonienia i głębia smaku.

Podobnie jak w gotowaniu sprawa wydaje się prosta: doskonały produkt, ręka nalewkarza łączącego ingrediencje oraz cierpliwość wyszukiwania połączeń i pilnowania momentu, w którym smak osiąga apogeum. A potem już z górki. Filtrowanie, kupażowanie, leżakowanie. I tak już po dwóch–trzech latach możemy się rozsiąść wygodnie podczas degustacji.

Pozostało 94% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"